Online therapie tegen depressies: Effectief, flexibel en geen wachtlijst

Facebooktwitterlinkedinmail

6 december 2022 – Zo’n 19% van de Nederlanders geeft aan ooit in hun leven last te hebben gehad van een depressie. Een depressie heeft vaak een grote impact op het leven, waardoor het van belang is om snel hulp in te schakelen. 

GGZonline maakt gebruik van online therapiesessies waardoor zij snel, effectief en flexibel goede zorg kunnen leveren. Goed om daarbij te vermelden, is dat er geen wachtlijsten zijn. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat?

Wat is een depressie?
Het meest kenmerkende symptoom van een depressie is overheersende somberheid. Een bijkomend verschijnsel is een afname van interesse in de mensen en dingen in de omgeving. Daarnaast lukt het vaak niet meer om van dingen te genieten, het plezier is weg.

Er zijn vele andere symptomen, zoals prikkelbaar zijn, moeite met concentreren, het gevoel niets waard te zijn of bijvoorbeeld een gebrek aan energie. Per persoon kan dit sterk verschillen, waardoor een depressie bij elk persoon totaal anders kan zijn.

Als we kijken naar de oorzaak van een depressie, is al snel te zien dat er geen eenduidige oorzaak te vinden is. Vaak zijn er meerdere factoren bij betrokken. Denk hierbij aan erfelijkheid, ingrijpende gebeurtenissen, persoonlijke factoren of bijvoorbeeld lichamelijke eigenschappen zoals de hormoonbalans.

Deze verschillende oorzaken zorgen ervoor dat elke situatie en dus ook elke behandeling anders is. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het voor de inhoud en de effectiviteit van de behandeling niet uitmaakt of deze online of offline wordt gegeven [Ruwaard et al, 2015, clinical psychology].

Hoe ziet een online behandeling eruit?
Voordat u bij GGZonline terecht kunt, is het van belang om een verwijsbrief te vragen van de huisarts. De huisarts kan dit na het online aanmeldingsproces regelen, maar dit kunt u ook zelf regelen voordat u zich aanmeldt.

Na de aanmelding bij GGZonline wordt in overleg de eerste afspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak wordt uw situatie besproken en wordt er indien nodig een diagnose gesteld. Aan de hand van de diagnose kan dan het behandelplan worden opgesteld. De gehele behandeling bij GGZonline zal online plaatsvinden. Dit betekent dat de afspraken gevolgd kunnen worden in uw eigen vertrouwde omgeving. Door hierbij gebruik te maken van beveiligde software, kan een veilige verbinding tot stand worden gebracht om de privacy van u als client volledig te kunnen waarborgen.

Neem contact op met GGZonline >>

“Ons doel is om toegankelijke, effectieve en passende online zorg te bieden voor iedereen. Zonder wachttijden!”

Voorbeelden van een online psychische behandeling tegen depressie
De behandeling wordt opgezet door de psycholoog, waar nodig in combinatie met een multidisciplinair team van behandelaars. De behandeling wordt specifiek aangepast aan de situatie van de cliënt, waardoor elke behandeling er anders uit kan zien

Online cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie wordt vaak gebruikt bij de behandeling van depressies. Dit is een vorm van therapie die gericht is op het anders leren kijken naar problematische situaties. De therapie gaat ervan uit dat de gedachten en het gedrag van de persoon de problemen in stand houden. Bij deze vorm van therapie wordt gebruik gemaakt van verschillende oefeningen, maar ook het voeren van gesprekken is hierbij een belangrijk onderdeel.

Online EDMR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, ook wel EMDR genoemd, is een therapie die gebruikt kan worden wanneer langdurig last wordt ondervonden van schokkende ervaringen. Deze therapie helpt om de schokkende ervaring goed te kunnen verwerken. Tijdens de sessie wordt gevraagd om terug te gaan naar deze ervaring, terwijl tegelijkertijd een afleiding aanwezig is. Deze afleiding zorgt ervoor dat nare herinneringen minder heftig worden opgeslagen.

Meer informatie >>

Bron: persbericht

Dit bericht is 1538 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail