Online congres over uitbuitingsproblematiek

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juni 2021 – Op woensdag 15 september 2021 start het online congres uitbuitingsproblematiek. Wie zich aanmeldt, krijgt vanaf die datum een hele maand de tijd om de bijdragen van de sprekers on-demand te bekijken via het internet. Daarnaast mag iedere inschrijver voor zichzelf of een collega een gratis tweede online congres uitkiezen.

In de hulpverlening en het onderwijs kom je met regelmaat (jonge) mensen tegen die een verhoogd risico lopen dat anderen op de één of andere manier misbruik van ze maken. Niet zelden worden mensen met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking, armoedeproblemen, een verslaving, psychische- of opvoedingsproblemen voor het karretje van anderen gespannen. Om drugs te dealen. Om voor veel te weinig geld werk te werken. Als huissloofje van een partner met slechte bedoelingen. Als “katvanger” op wiens naam telefoonrekeningen en abonnementen worden afgesloten die nooit betaald worden. Als pion van radicale organisaties. Financiële uitbuiting (soms ook door professionals) komt eveneens voor, net als seksuele uitbuiting. Deze mensen zijn onder andere kwetsbaar omdat ze het geld vaak hard nodig hebben, erbij willen horen, voor vol aangezien willen worden en net als alle andere mensen erkenning en vriendschap willen ervaren.  

Hoe signaleer je als professional die iemand risico loopt om uitgebuit te worden? Wat zijn de tekenen van uitbuiting die al aan de gang is? Hoe ga je het gesprek erover aan? Hoe voorkom je uitbuiting? Hoe help je iemand om zich aan een uitbuitingsrelatie te ontworstelen? En hoe ondersteun je mensen met een LVB? Of mensen die vanwege hun migratiegeschiedenis hun rechten en het Nederlandse (zorg)systeem niet begrijpen? Op deze en andere vragen geven de sprekers uit wetenschap en praktijk hun antwoorden.
Meer…

Sprekers

Experts uit wetenschap en de beroepspraktijk zullen op dit congres hun kennis, inzichten en praktijkervaringen delen met de deelnemers:

  • Prof. Dr. Frans Koenraadt (Universiteit Utrecht) – Een kwetsbaar verlangen onder jongeren
  • Prof. Dr. Conny Rijken (Tilburg University) – Mensenhandel en seksuele uitbuiting in Nederland
  • Dr. Fabiënne Naber (Erasmus Universiteit Rotterdam) – De beïnvloedbaarheid van het het jeugdige brein
  • Dr. Mr. Sheila Adjiembaks (Essa Research) – Resistance to crime
  • Prof. Dr. Xavier Moonen (Universiteit van Amsterdam) – Mensenhandel van kinderen en jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking
  • Jennet Ahbouk MSc. (Praktijk HSN) – Hulpverlening aan geradicaliseerde jongeren
  • Jacqueline Kleijer (Bureau Jeugd & Media) – De rol van internet én sociale media in de uitbuiting van jongeren

Accreditatie, korting en aanmelding

Dit online congres is geaccrediteerd door SKJ, Kwaliteitsregister V&V, Registerplein en LV POH-GGZ. Bij FGzPt, NIP/NVO, VSR en Register Vaktherapie is eveneens accreditatie aangevraagd.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2061 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail