Onderzoek naar vrijwilligerswerk tijdens de corona crisis

Facebooktwitterlinkedinmail

1 oktober 2020 – In samenwerking met hoogleraar ‘vrijwilligerswerk’ Lucas Meijs heeft NLvoorelkaar een onderzoek gedaan naar vrijwillige inzet tijdens (corona)crisis. Ruim 1.800 hulpvragers, vrijwilligers én professionals boden inzicht over wat goed ging, beter kan en bv het verduurzamen van vrijwilligerswerk.

Het coronavirus veroorzaakte óók een uitbraak van solidariteit. Maar ondanks dat er alleen al op NLvoorelkaar 9x zoveel mensen hun hulp aanboden (inmiddels staat de teller op bijna 84.000 vrijwilligers!) en er een enorm overschot was aan vrijwillige hulp, blijkt toch dat één derde van de hulpbehoevenden een tekort aan hulp heeft ervaren.

Hoe komt dit? Wat kunnen we doen om dit de volgende keer te voorkomen? En hoe houden we de vrijwilligersenergie vast en verduurzamen deze naar de toekomst?

In het coronahulponderzoek gaven ruim 1.800 hulpbehoevenden, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en professionals in het veld het antwoord op deze vragen en meer. Een beetje overweldigd waren we door alle inzichten, feedback, tips en tops. Download daarom zeker even het hele onderzoek (zie hieronder) voor het volledige verhaal. Maar alvast een paar interessante inzichten:

  • 40% van de hulpbehoevenden vond het lastiger om hulp te vragen tijdens de lockdown.
  • Belemmeringen waren o.a.: angst voor besmetting, de aanname dat het niet mag, familie en professionals die te druk of afwezig zijn, versnippering van hulp en inflexibele richtlijnen van de organisatie.
  • Eenzaamheid is de grootste niet-ingevulde behoefte (38%), gevolgd door klus- en tuinhulp.
  • Eenzaamheid is tegelijkertijd een sterk groeiende motivator voor vrijwilligerswerk.
  • We zagen veel nieuwe gezichten: 12,5% van de helpers had voor corona nog nooit vrijwilligerswerk gedaan.
  • Van het vrijwilligerspotentieel bleef nog 35% onbenut door versnippering, mismatch of gebrek aan vragen.
  • Corona veranderde de redenen om te vrijwilligen flink: minder instrumenteel (wat je er zelf aan hebt) en meer vanuit plichtbesef. Er zijn wel verschillen tussen jong en ouder of noord en zuid Nederland.
  • 30% wil zich na corona méér inzetten. O.a. zinvolheid, veiligheid en flexibiliteit zijn voorwaarden voor duurzame inzetbaarheid.

Advies van prof. dr. Lucas Meijs: “Investeer in het ophalen van hulpvragen, daar zit het grootste verbeterpunt en de hoogste nood”.

De onderzoeksbevindingen kun je hier downloaden.

Bron: vrijwilligerswerk.nl

 

Dit bericht is 2225 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail