Werkkaart ‘Samenwerken & privacy’ geactualiseerd

Facebooktwitterlinkedinmail

10 april 2022 – Spreken hulpverlener, cliënt en naaste af om in de behandeling samen te werken, dan is er geen wet die tegenhoudt om relevante gegevens te delen. Om te kunnen samenwerken is het uitwisselen van informatie immers een randvoorwaarde. Dat is de belangrijkste boodschap in de nieuwe werkkaart ‘Samenwerken & privacy’ die in opdracht van Akwa is gemaakt als aanvulling op de kwaliteitsstandaard over samenwerken met en ondersteunen van Naasten.

De inhoud van de werkkaart  is de afgelopen periode nog eens getoetst door juristen van zorgaanbieders en op onderdelen fijngeslepen. Akwa heeft de nieuwe versie van de werkkaart ‘Samenwerken & privacy’ online gezet.

Als samenwerken met naasten de norm is, hoe ga je dan om met het delen van gegevens? Ooit werd dat gezien als een vraag waar alleen juristen zich over zouden moeten en mogen buigen. Het werkte een voorzichtigheid in de hand waar niemand bij was gebaat. Want samenwerken is toch in de eerste plaats iets voor de praktijk, waar je als hulpverlener, cliënt en naaste samen over nadenkt en afspraken over maakt?

De nieuwe werkkaart geeft aan welke wetgeving hierbij van belang is en waar de hulpverlener rekening mee moet houden. De kern ervan: Leg de afspraken goed vast en deel alleen gegevens die nodig zijn (need to know) voor de samenwerking en niet meer dan dat (dus geen nice to know).

Bron: ypsilon,.org

Dit bericht is 1588 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail