Onderzoek naar dieetbehandeling bij ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

31 mei 2017 – Ziet u in uw behandelpraktijk kinderen met (een vermoeden van) ADHD? Of spreekt u ouders die liever geen ADHD-medicatie voor hun kind willen? Dan kan de TRACE behandelstudie interessant voor ze zijn.

In toenemende mate is er vraag naar behandeling van ADHD zonder medicijnen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een dieet effectief kan zijn: zestig procent van de kinderen die een dieetbehandeling volgden, lieten een sterke vermindering van ADHD-symptomen zien op de korte termijn.

In de TRACE-behandelstudie wordt onderzocht wat het effect is van een dieetbehandeling op ADHD en wat de lange termijn effecten zijn. Ook onderzoeken we waarom een dieet werkt en hoe goed het vol te houden is. Er worden twee in potentie effectieve dieetbehandelingen onderzocht. Het effect van de dieetbehandelingen vergelijken we met het huidige behandelaanbod voor ADHD, zoals medicatie en gedragstherapie.

Hoe werkt het?
In totaal zoeken we meer dan 200 kinderen die een dieetbehandeling willen volgen of extra effectiviteitsmetingen wensen voor de gebruikelijke zorg. Deze kinderen worden 1 jaar lang gevolgd. Ouders mogen zelf kiezen of hun kind een dieetbehandeling of een andere behandeling gaat volgen.

Wie kunnen er meedoen?
Kinderen uit heel Nederland met ADHD die hulp behoeven en/of in zorg zijn en geïnteresseerd zijn in een dieetbehandeling. Bij een vermoeden van ADHD kan ons klinisch onderzoeksteam benaderd worden voor uitgebreide screening en diagnostiek*.

Inclusiecriteria
·         Kinderen van 5 tot 12 jaar
·         Klinische diagnose ADHD
·         Geen huidige behandeling voor ADHD*
·         Geen of stabiel gebruik van psychotrope medicatie voor klachten niet-gerelateerd aan ADHD
·         Voldoende beheersing van de Nederlandse taal

Exclusiecriteria
·         Gebruik van een strikt dieet
·         Eetstoornis
·         Diabetes mellitus
·         Vegetarisch of veganistisch dieet

* Bij een huidige behandeling voor ADHD moet in overleg met de behandelaar hiermee gestopt worden voor aanvang van het TRACE-traject.

*Neem contact op met de onderzoeker voor informatie over de procedure en de voorwaarden
**Bij huidige behandeling voor ADHD dient er – in overleg met behandelaar en onderzoekers – gestopt te worden voor aanvang van het onderzoekstraject.

Kijk op www.project-trace.nl voor de contactinformatie of mail voor vragen naar trace@karakter.com of trace@triversum.nl

Bron: karakter.com

Dit bericht is 5034 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail