Opleiding tot psychiater bij GGZe geschorst na klachten van studenten

Facebooktwitterlinkedinmail

26 augustus 2022 – De opleiding tot psychiater bij de zorgaanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Eindhoven (GGZe) is tijdelijk stilgelegd naar aanleiding van klachten van huidige en oud-studenten over een onveilig leerklimaat. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.

De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft de opleiding van GGZe onder verscherpt toezicht gesteld.  De RGS, die  beoordeelt of de kwaliteit en veiligheid van medische opleidingen in orde is,  heeft de licentie van GGzE voor de opleiding tot psychiatrie per 1 juli opgeschort. Dat betekent dat GGZe voorlopig geen nieuwe studenten mag aannemen. De zorgaanbieder heeft  bezwaar aangetekend tegen het besluit.

Een woordvoerder van de registratiecommissie laat weten aan Omroep Brabant dat het onderzoek tijdens de schorsing wordt voortgezet.  Een definitief besluit wordt naar verwachting medio september genomen. Mocht de registratiecommissie de licentie definitief intrekken , dan zullen de 25 psychiaters in opleiding  per 1 januari 2023 moeten vertrekken.  Deze dreiging geeft onrust onder het personeel en zal als de licentie wordt ingetrokken, problemen geven  op het gebied van de zorg aan cliënten door tekort wanpersoneel.

De hoofdopleider Machteld Marcelis, hoogleraar aan Maastricht Universiteit,  heeft haar werk als hoofdopleider bij de GGzE tijdelijk neergelegd. Ze laat in een korte reactie aan Omroep Brabant weten geschrokken te zijn van de “signalen over een onveilig opleidingsklimaat”. Het is niet duidelijk waar de klachten precies over gaan. Er is inmiddels een vervanger aangesteld.

Op 10 augustus zette de Raad van Toezicht het bestuur van de GGzE op non-actief. De reden hiervoor was een vertrouwensbreuk waardoor er een onwerkbare situatie is ontstaan tussen RvT en RvB. De RvT heeft deze ingrijpende en pijnlijke beslissing uiteindelijk genomen om de bestuurlijke continuïteit van GGzE niet in gevaar te brengen. Het is onduidelijk of de situatie bij de opleiding een rol heeft gespeeld bij de bestuurscrisis.

GGzE schrijft op haar website bekend te zijn met de signalen van een onveilig leerklimaat bij de opleiding. GGZe zegt in gesprek te zijn met alle betrokkenen om het klimaat te verbeteren. Ook zal een extern vertrouwenspersoon onderzoek doen en benadrukt dat de zorg voor cliënten niet in het geding is.

Bron: omroepbrabant.nl /nos.nl/ ggze.nl

Dit bericht is 1668 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail