6 mei 2016- Psychiatrische patiënten die gedwongen zijn opgenomen in een kliniek, lopen regelmatig weg. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Familie van ernstig verwarde patiënten vindt dat de psychiatrie faalt in de zorg en het waarborgen van veiligheid.
In 2015 zijn er 2539 vermissingen gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een instelling moet het melden als een patiënt wegloopt of niet terugkomt van verlof. Vorig jaar zijn daar dagelijks meldingen over binnengekomen.
Het gaat om mensen met een psychiatrische stoornis die mogelijk gevaarlijk zijn voor zichzelf of hun omgeving. Deze patiënten zijn door een uitspraak van de rechter, of in een acute situatie op last van de burgemeester, gedwongen opgenomen.
Geen onderzoek
Het totaalcijfer is nu voor het eerst bekend, maar voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen reden tot ongerustheid.
“Het is de verantwoordelijkheid van GGZ-instellingen dat een vermiste patiënt terugkomt.” Pas als een vermissing ernstige gevolgen heeft, komt de inspectie in actie, dan is er sprake van een calamiteit.
“Vanwege het geringe aantal calamiteiten dat wordt gemeld, leidt het niet tot breed inspectieonderzoek.”
Bezorgd
Hoeveel vermiste patiënten gevaarlijk gedrag vertonen, is niet duidelijk. Maar feit is dat een rechter gedwongen opname noodzakelijk achtte.
De Raad van Rechtspraak spreekt haar zorgen uit. “De maatschappij moet erop kunnen vertrouwen dat als de rechter een oordeel velt, de rechterlijke beslissing wordt uitgevoerd.”
Bekijk hier de uitzending van woensdag 4 mei.
BEKIJK OOK
Inspectie: meeste vermiste patiënten zijn geen gevaar
Bron, video en het hele artikel: nos.nl/nieuwsuur
Dit bericht is 3989 keer gelezen.