11 september 2021 – Preventiewerkers willen meer handvatten om kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV) en hun ouders zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Er waren diverse trainingen beschikbaar voor KOPP/KOV-interventies, zoals de Doe-praat groep en de Jongerengroep. Maar het volgen van meerdere trainingen kost veel tijd, geven preventiewerkers aan. Te veel tijd. Ter vervanging heeft het Trimbos-instituut daarom in samenwerking met KOPP/KOV-professionals en KOPP/KOV één nieuwe meer omvattende training ontwikkeld: de standaardtraining KOPP/KOV.
De voormalige losse trainingen waren voornamelijk gericht op kennis maken met de methoden van de specifieke interventies. Vanuit de praktijk is er juist behoefte aan een training waarin de focus ligt op de inhoudelijke expertise die bij de ondersteuning van KOPP/KOV en hun ouders komt kijken. De nieuwe training ‘Standaard training KOPP/KOV’ speelt in op deze behoefte. De specifieke kenmerken van KOPP/KOV-gezinnen worden uitgediept en aan de hand daarvan leren professionals, o.a. via rollenspellen en casuïstiek, hoe zij deze kinderen, jongeren en ouders zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.
De training bestaat uit twee bijeenkomsten en is ontwikkeld met input van ervaren KOPP/KOV professionals door middel van een aantal werkgroep bijeenkomsten. Daarnaast hebben vijf leden van de Adviesraad KOPP/KOV van het Trimbos-instituut meegedacht over de training via een brainstormsessie. Deze adviesraad bestaat uit jongvolwassenen die zijn opgegroeid met (een) ouder(s) met psychische en/of verslavingsproblemen.
Voor wie is de training?
De training richt zich op preventiewerkers die in hun werk ondersteuning bieden aan ouders met psychische en/of verslavingsproblemen en hun kinderen.
Wat professionals leren
We bespreken tijdens de training vijf belangrijke thema’s voor KOPP/KOV:
- Impact op het kind
- Processen binnen het gezin
- Psycho-educatie
- Steun bieden aan kinderen en ouders
- Grenzen/mogelijkheden als professionals
Per thema zijn er verschillende oefeningen. Hiermee leert de professional bijvoorbeeld vaardigheden aan om psycho-educatie te geven en steun te bieden aan kinderen en ouders. Ook wordt er besproken waar de professional op in kan zetten om te voorkomen dat de kinderen zelf (later) ook problematiek ontwikkelen.
De training wordt gegeven door twee professionals die veel ervaring hebben met het thema KOPP/KOV. Daarnaast sluit een lid van de Adviesraad KOPP/KOV aan bij de training, om eigen ervaringen te delen en van daaruit input te leveren en vragen van deelnemers te beantwoorden.
Meer informatie of aanmelden >>
Bron: trimbos.nl
Dit bericht is 1314 keer gelezen.