Nieuw platform voor DIS (Dissociatieve Identiteitsstoornis)

Facebooktwitterlinkedinmail

2 november 2020 – Nederland is sinds 05-10-2020 een nieuw platform rijker met betrekking tot DIS, ofwel de Dissociatieve Identiteitsstoornis. Een traumagerelateerde diagnose, die in het verleden bekend stond als MPS, Meervoudige Persoonlijkheidsstoornis en Multipele Persoonlijkheidsstoornis.

Wat is een dissociatieve identiteitsstoornis?
Iemand met een dissociatieve identiteitsstoornis heeft meerdere persoonlijkheden. De klachten kunnen per persoonlijkheidstoestand verschillen. Bij iedere persoonlijkheid hoort ander gedrag en soms ook stemgeluid, smaak of stijl. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis hebben geen controle over het wisselen van de persoonlijkheidstoestand.

Hoe weet je of jij een dissociatieve identiteitsstoornis hebt?
Als jij een dissociatieve identiteitsstoornis hebt, kun je last hebben van de onderstaande symptomen. Je klachten kunnen per persoonlijkheidstoestand verschillen. Herken je jezelf in de kenmerken? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken.

  • Er zijn aanwijzingen dat je meerdere persoonlijkheidstoestanden (identiteiten) hebt. Minstens twee van jouw identiteiten nemen jouw gedachten, gedrag en gevoelens regelmatig over. Je hebt geen controle over of bewustzijn van de wisselingen.
  • Je hebt ‘gaten’ in je geheugen (amnesie). Grote gebeurtenissen, maar ook gewone dagelijkse bezigheden of boodschappen, kun je je niet meer herinneren. Je hebt maar weinig herinneringen aan je jeugd. Het komt ook voor dat je op een bepaalde plek bent, maar niet meer weet hoe je daar gekomen bent.
  • Je hebt soms het gevoel alsof je jezelf ‘vanaf een afstandje bekijkt’, los van je lichaam en gevoelens (depersonalisatie).
  • Je eigen, vertrouwde omgeving voelt soms onwerkelijk en vreemd (derealisatie). Vrienden en familieleden komen je onbekend voor.
  • Je ervaart stemmen in je hoofd die allemaal iets anders van je willen en verwachten (identiteitsverwarring).
  • Je kunt ook last hebben van lichamelijke klachten, zoals ernstige hoofdpijn, wazig zien of buikpijn.

Op het platform, genaamd DIS Nederland, kan men van alles en nog wat vinden met betrekking tot DIS. Denk hierbij aan informatie en nieuws. Ook wordt er gewerkt aan interviews met betrokkenen. En het team achter DIS Nederland wilt in de toekomst voorlichting gaan geven, zowel op locatie, als online.

Zie de website van DIS Nederland: www.dissociatieveidentiteitsstoornis.nl
Bron: persbericht

Dit bericht is 3781 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail