Nederland verder gedaald op ranglijst kinderrechten

Facebooktwitterlinkedinmail

16 mei 2017 – Nederland is opnieuw gedaald op de KidsRights Index, een ranglijst die weergeeft hoe kinderrechten internationaal worden nageleefd. Vorig jaar zakte Nederland al uit de top-10, nu staat het op de vijftiende plaats. Daarmee komt het onder minder welvarende landen als Thailand en Tunesië, die wel tot de beste tien behoren, zo meldt de NOS.

Portugal komt als beste uit de bus. In de top-10 staan ook Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Spanje, Frankrijk, Zweden en Finland.

De internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights heeft de ranglijst opgesteld samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Er wordt ook gekeken wat landen doen om de rechten van kinderen te verbeteren.

Alarmerend
Rijke landen doen het niet automatisch beter dan andere, concludeert de organisatie. Zo staan het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland onderaan, samen met enkele Afrikaanse landen, Afghanistan en Papoea-Nieuw-Guinea. Er wordt namelijk gemeten naar financiële draagkracht, hoeveel er geïnvesteerd wordt in kinderrechten in het land en hoeveel inspanningen er worden gedaan.

De ranglijst vergelijkt landen dus in relatief opzicht met elkaar. En daaruit blijkt dat geïndustrialiseerde landen in verhouding weinig investeren in kinderrechten. Armere landen dragen met beperkte middelen relatief veel bij. KidsRights noemt dat alarmerend en vindt dat het rijke Westen leidend zou moeten zijn.

De kinderrechtenorganisatie is blij dat verschillende landen nieuwe wetten hebben aangenomen, maar teleurgesteld dat de uitvoering daarvan nog te wensen overlaat. Een aantal landen wordt opgeroepen hun nationale wetgeving beter af te stemmen op het VN-kinderrechtenverdrag.

Nederland
Uit de publicatie blijkt dat Nederland op dezelfde punten als vorig jaar nog heel wat kan verbeteren. In 2016, toen Nederland zakte van de tweede naar de dertiende plaats, bleek dat niet alle kinderen gelijke toegang hebben tot jeugdzorg, sinds de gemeenten er verantwoordelijk voor zijn. Ook leefde een groot aantal kinderen in armoede en werden kinderen in gezinnen met een minimuminkomen de dupe van bezuinigingen.

De toegang tot en de kwaliteit van de jeugdzorg is nog steeds niet overal op orde. Kwetsbare kinderen zouden als eerste moeten profiteren van de aantrekkende economie, vindt Marc Dullaert van KidsRights. Volgens de oud-Kinderombudsman ligt daar een belangrijke taak voor het nieuwe kabinet. “Door te blijven investeren in kinderen en gezinnen die in armoede leven, wordt voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat.”

Daarnaast vindt hij het van belang dat de kinderen zelf gehoord worden. “Laat kinderen meepraten en meebeslissen over zaken die hen aangaan.”

Niet constructief
Staatssecretaris Van Rijn zegt dat de KidsRights Index grote vragen bij hem op roept. “Landen als Thailand en Tunesië staan daarin boven Nederland, terwijl bijvoorbeeld de kans op kinderarbeid in die landen groot is. Als we op die manier discussiëren over kinderrechten, is dat volgens mij niet de manier die voor kinderen het meest praktisch en constructief is”, stelt hij.

Hij benadrukt dat als het om kinderrechten gaat, er altijd iets te verbeteren valt en dat hij dan graag optrekt met alle organisaties die op dat terrein actief zijn, zoals UNICEF, Defence for Children en ook KidsRights.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 2919 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail