28 juli 2023 – Na de lancering op het Museumplein in Amsterdam staat het kunstwerk ‘Stille Strijd’ van Saskia Stolz op het vrij toegankelijke terras van het Museum van de Geest in Haarlem. Mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Museum van de Geest en de Gemeente Haarlem. Onder een grote lindeboom en tussen de bezoekers zit de komende weken de grote, indrukwekkende sculptuur van de in elkaar gedoken tiener in een gele hoodie. Het imponerende werk van zo’n twee bij vier meter symboliseert de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren op dit moment in eenzaamheid voeren.
Uit de Gezondheidsmonitor van de Gemeente Haarlem blijkt dat 31% van de jongvolwassenen in Haarlem in de afgelopen 12 maanden serieus heeft gedacht aan suïcide, waarvan 7% zelfs (heel) vaak. Het beeld is te zien vanaf 27 juli t/m 21 augustus 2023.
Museum van de Geest en de Gemeente Haarlem hebben mentale gezondheid van jongeren hoog op de agenda staan en roepen andere gemeentes op om zich aan te sluiten in de tour van het kunstwerk. Jessica Belles, adjunct-directeur Museum van de Geest: “Suïcide is een zwaarbeladen onderwerp en kunst helpt om het taboe en de stilte te doorbreken. Het werk ‘Stille Strijd’ van Saskia Stolz is daar een enorm krachtig voorbeeld van. We hopen dat de tour van het beeld in verschillende regio’s jongeren helpt om over hun depressieve gevoelens te praten en daarmee de eenzaamheid te doorbreken”.
Bijna 1 op de 3 jongvolwassenen in Haarlem denkt wel eens serieus aan suïcide
Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Uit de Gezondheidsmonitor van de Gemeente Haarlem blijkt dat 31% van de jongvolwassenen in Haarlem in de afgelopen 12 maanden serieus heeft gedacht aan suïcide, waarvan 7% zelfs (heel) vaak. Het gaat met name om jongvolwassen van 16 en 17 jaar. Dit zijn vrijwel dezelfde schokkende cijfers als in de rest van Nederland.
Kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House vraagt met het kunstproject ‘Stille Strijd’ aandacht voor deze verontrustende cijfers. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht,” aldus Stolz. “Jongeren voelen zich vaak heel klein van binnen als ze depressief zijn, dus ik wilde het beeld juist heel groot maken, als tegenstelling. De felle kleuren staan voor het feit dat je aan de buitenzijde vaak niet kunt zien dat het mentaal niet goed met iemand gaat”.
De grote ‘1’ op de achterkant van de felgekleurde hoodie verwijst naar het feit dat zelfdoding onder jongeren de meest voorkomende doodsoorzaak is. Er wordt tussen jongeren onderling echter niet of nauwelijks over depressies of zelfdoding gesproken. Een taboe dat Stolz en Museum van de Geest hopen te doorbreken met kunstprojecten.
Mentale gezondheid bespreekbaar maken
Museum van de Geest zet zich dagelijks in om mentale gezondheid bespreekbaar te maken met kunst en cultuur, met name onder jongeren. Onder andere door interactieve cultuureducatie, zoals het digitale lesprogramma de ‘Bovenkamer’, cultuurinterventie ‘the Creature’ en het leesbevorderingsprogramma de ‘Boekendubbelganger’, wil het museum actief bijdragen aan gevoelens van verbondenheid, veerkracht en zingeving. Ook kunnen ouders met kinderen vanaf 8 jaar bij het museum in Haarlem op een laagdrempelige manier kennismaken met het onderwerp mentale gezondheid. Kinderen en jongeren ontdekken met een multimediatour ‘het kunstwerk tussen hun oren’ en mogen hun eigen ‘Gebruiksaanwijzing’ invullen. Zo leren zij op een interactieve, toegankelijke manier zichzelf en de ander kennen.
Op donderdag 27 juli 2023 is door wethouder Onderwijs & Jeugd, Bas van Leeuwen het kunstwerk officieel in Haarlem verwelkomt. Het kunstwerk is t/m 21 augustus 2023 te bezoeken op het terras van Museum van de Geest | Haarlem en gaat daarna verder op rondreis langs andere gemeentes.
Over de kunstenaar en Power of Art House
Saskia Stolz is oprichter van Power of Art House, een creatief collectief dat artistieke interventies initieert om verloren politieke en sociaal-maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen met als doel maatschappelijke betrokkenheid en solidariteit in de samenleving te vergroten. Stolz is ook eigenaar van Sazza, een creatief propagandabureau voor maatschappelijke organisaties. Voor meer informatie kunt u terecht op www.stillestrijd.com.
Over Museum van de Geest
Museum van de Geest is dé culturele instelling die met kunst en creativiteit mentale gezondheid bespreekbaar maakt. Het museum gelooft in een wereld waarin mensen gehoord en gezien worden en mee mogen doen. Museum van de Geest werd in 2022 benoemd tot Europees Museum van het Jaar voor haar innovatieve en mensgerichte aanpak. De kracht van de culturele instelling is om met verbeeldingskracht (jonge) mensen te steunen in hun mentale gezondheid met uiteenlopende projecten, programma’s en partners zowel binnen als buiten de museummuren van de locaties in Haarlem en Amsterdam. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het museum: www.museumvandegeest.nl.
Maak jij je zorgen over iemand in je omgeving of gaan suïcidale gedachtes wel eens door je eigen hoofd heen? Schroom dan niet om hulp te vragen. Je kunt 24/7 gratis en anoniem bellen met 0800-0113 of een chat starten via 113.nl. Er staat altijd iemand voor je klaar.
Bron: persbericht
Dit bericht is 1375 keer gelezen.