9% minder verwijzingen naar GGZ tijdens tweede coronagolf

Facebooktwitterlinkedinmail

7 november 2020 –  Sinds het afkondigen van strengere maatregelen op 28 september om COVID-19 tegen te gaan, hebben 9% minder verwijzingen van de huisarts naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) plaatsgevonden. Dit laten landelijke cijfers afkomstig van zorgplatform ZorgDomein zien.

Uitgestelde zorg in GGZ  loopt op tot 44.566 verwijzingen vanaf maart 2020
Hiermee loopt het aantal uitgestelde GGZ-verwijzingen, ten opzichte van de te verwachten zorg, sinds afgelopen maart op tot 44.566 verwijzingen. Op dit moment liggen de gemiddelde wachttijden nog binnen de Treeknorm van 28 dagen. Wat echter zorgelijk is, is dat vermoedelijk de wachttijden weer gaan stijgen indien de 44.566 GGZ-verwijzingen alsnog ingehaald dienen te worden.

In totaal zijn sinds 28 september 40.516 verwijzingen via de huisarts naar GGZ-behandelaars via ZorgDomein gegaan. Normaal gesproken, zonder Covid-19, zouden dit er naar verwachting 44.537 zijn; een verschil van 4.021 verwijzingen. Kijken we naar de uitgestelde zorg sinds maart 2020, dan is het uitgestelde verwijzingen van patiënten naar de GGZ 44.566.

 

Stijging GGZ-verwijzingen kinderen en jeugd tijdens tweede coronagolf
De daling van het aantal verwijzingen is te zien in zowel de basis GGZ als de specialistische GGZ. De afname van het aantal verwijzingen was gedurende de eerste coronagolf evenredig zichtbaar in alle drie de leeftijdsgroepen waarvoor GGZ-zorgaanbod te vinden is in ZorgDomein. Nadat het aantal verwijzingen in juni weer op het hetzelfde niveau zat als in 2019, is tijdens de tweede coronagolf het aantal verwijzingen van kinderen en jeugd tot 18 jaar juist gestegen. De verwijzingen in de leeftijdscategorieën volwassenen tussen de 18 en 65 jaar en 65-plussers dalen wel.

Uitgestelde zorg gaat effect hebben op wachttijden GGZ
De gemiddelde wachttijden laten zien dat de afgesproken GGZ-Treeknorm van 28 dagen de eerste drie maanden van het jaar de grootste overschrijding kenden. Vervolgens daalde de wachttijden. Sinds begin september bevinden de gemiddelde wachttijden voor al de drie leeftijdscategorieën zich binnen de landelijke gestelde GGZ-Treeknorm. Daarbij blijft het zorgelijk dat er 44.566 GGZ-verwijzingen zijn uitgesteld. Indien deze ingehaald dienen te worden, heeft dat vermoedelijk een negatief effect op de wachttijden.

Inzicht in zorgcapaciteit belangrijk stuurwiel
“ZorgDomein heeft goed inzicht in hoeveel GGZ-zorg er gevraagd wordt. GGZ-instellingen hebben op ZorgDomein de mogelijkheid om continu te tonen wat de toegangstijden zijn per zorgbehandeling. Een eenvoudig stuurwiel om de vraag goed te kunnen dirigeren. De ene behandeling kent nu eenmaal een langere wachttijd dan de andere, ook binnen dezelfde GGZ-instelling. Verwijzers kunnen met het inzicht in toegangstijden per zorgbehandeling, ook gedurende corona, patiënten verwijzen waarbij deze de juiste urgentie en behandeling krijgen. En zo voorkomen we met z’n allen dat het stuwmeer nog verder oploopt.”, aldus Dick Gorris, CEO van ZorgDomein.

Bron: zorgdomein.com

Dit bericht is 2305 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail