Hoe vind je de juiste psycholoog?

Facebooktwitterlinkedinmail

29 juli 2023 – Het kan soms best lastig zijn om de juiste psycholoog te vinden. Misschien voel je helemaal geen klik met je huidige therapeut en merk je dat hierdoor de kwaliteit van de behandeling in het geding komt. Een psycholoog kan wonderen doen voor je herstel, mits je een goede klik hebt. Dat zegt niets over de vakbekwaamheid van de psycholoog, maar over de connectie tussen jullie twee. Als het simpelweg niet (meer) klikt tussen de psycholoog en jou, dan kan het soms minder zinvol zijn om samen door te gaan. 

Maar hoe vind je de beste psycholoog voor jou? Waar begin je? Waar let je op? En wat als die klik er toch niet is? 

Schakel de huisarts in 

Bij psychische problemen wordt in eerste instantie meestal de huisarts ingeschakeld. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat dit ook de enige manier is waarop ze in contact kunnen komen met een psycholoog. Niets is echter minder waar. Het klopt weliswaar dat sommige psychologen enkel patiënten met een doorverwijzing aannemen, maar meer dan 80 procent van de psychologen werkt ook zonder. Je kunt dus ook geheel zelf contact opnemen met een psycholoog.

Als je echter geen idee hebt waar je terecht kunt voor je klachten en ook op de korte termijn interventie nodig hebt, dan is het wel een goed idee om bij de huisarts te beginnen. De huisarts kan je gedurende de wachtperiode bijvoorbeeld in contact brengen met de praktijkondersteuner en indien mogelijk medicatie voorschrijven om de periode tot de behandeling te overbruggen. Bovendien kan de huisarts op basis van jouw klachten beter beoordelen welk type behandelaar het meest geschikt is om jou te behandelen.

Wat is jouw reden om in therapie te gaan? 

Voor het bepalen van de beste therapeut, is het belangrijk dat je ook goed weet te vertellen wat jouw hulpvraag is. Waarom wil je een psycholoog bezoeken? Wanneer je een traumatische ervaring hebt gehad, is het bijvoorbeeld verstandig om een behandelaar gespecialiseerd in traumatherapie te kiezen. Merk je dat je op bepaalde momenten destructief gedrag vertoont en niet op de juiste manier omgaat met bepaalde situaties? En wil je hier verandering in brengen? Dan is wellicht gedragstherapie weer beter geschikt.

Vraag een gesprek aan met meerdere psychologen 

Het kan geen kwaad om met meerdere psychologen contact op te nemen. Al is dit maar telefonisch. Vraag hoe zij te werk gaan, welke behandelingsmethoden ze gebruiken en ontdek  wellicht direct al of er een beetje een klik is tussen jullie twee. Het eerste contact kan al absoluut goud waard zijn.

Heb je een keuze gemaakt? Maar valt het je toch een beetje tegen na meerdere gesprekken? Bijvoorbeeld omdat de echte klik uitblijft? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te geven en te bespreken met je psycholoog. Het is echt geen probleem om te wisselen van psycholoog. Soms werkt het nou eenmaal wel en soms werkt het niet.

Bron: persberichtDit bericht is 4387 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail