Verzuim zorgsector opnieuw gedaald

Facebooktwitterlinkedinmail

28 juli 2023 – Met een verzuimpercentage van 7,22 daalt het verzuim in de zorgsector in het tweede kwartaal van 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling van ruim zeven procent is met name toe te schrijven aan de daling van het kortdurend verzuim. Opvallend is dat het extra lang verzuim (langer dan 365 dagen) met twaalf procent gestegen is van 1,1 procent naar 1,23 procent.

Het verzuim in de zorgsector laat net als vorig kwartaal een daling zien. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Vernet. In vergelijking met het verzuimpercentage over het tweede kwartaal van 2022 (7,79) is het gedaald met zeven procent naar 7,22 in 2023. Kortdurend verzuim is met maar liefst 37 procent gedaald, van 1,32 procent naar 0,83 procent. Het extra lang verzuim (langer dan 365 dagen) is echter twaalf procent gestegen van 1,1 procent naar 1,23 procent (zie bijlage).

Verdere verdieping en inspiratie
Op de website www.vernet.nl zijn ook eerdere analyses gepubliceerd. Naast inzicht in verzuim wil Vernet de zorgsector faciliteren om het verzuim verder te verlagen. Het gaat daarbij om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze sector. Vernet heeft uit de gesprekken met de best presterende organisaties op het gebied van het tegengaan van verzuim concrete tips verzameld. Tevens wordt er middels webinars inspiratie gedeeld. Dit alles is te vinden op www.vernet.nl

Samenwerking Vernet PGGM PFZW
De dienstverlening van Vernet is onderdeel van een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op de reguliere pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze data bij de aanpak van personeelstekorten. Vernet en PFZW delen sinds het uitbreken van Covid-19 ook cijfers die regionaal en landelijk inzicht geven in de ontwikkeling van het verzuim en het personeelsverloop. Deze data zijn openbaar beschikbaar en wordt ontsloten via de website www.inzetzorg.arbeidsmarktinbeeld.nl/inzetzorg-landelijk-dashboard

Over Vernet
Onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet is sinds 1996 marktleider in het verzamelen, benchmarken en interpreteren van HR- en verzuimgegevens in de Nederlandse zorgsector. Met inzichtelijke data wil Vernet werkgevers in afzonderlijke zorgbranches helpen om te komen tot een verhoogde inzetbaarheid van hun personeel. Vernet bedient zo’n vierhonderd zorgorganisaties met 623 duizend medewerkers. Vernet is een 100%-dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. De dienstverlening van Vernet sluit aan bij de ambitie van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers en werknemers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen. In de eerste plaats met een adequate pensioenvoorziening, maar ook door het inzetten van deskundigheid op het gebied van arbeidsmarktdata.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 3594 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail