Moet hulp bij zelfdoding legaal worden? “Legalisering is een politieke kwestie”

Facebooktwitterlinkedinmail

11 oktober 2022 –  Gisteren is  de rechtbank Den Haag met de behandeling van de rechtszaak die de Coöperatie Laatste Wil tegen de Staat aanspande. De Coöperatie Laatste Wil en negenentwintig individuele eisers stellen dat de Staat onrechtmatig handelt door het strafrechtelijke verbod op hulp bij zelfdoding te handhaven. Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, legt zijn visie op de zaak uit aan RTL Nieuws.

Coöperatie Laatste Wil
Coöperatie Laatste Wil stelt dat mensen zelf moeten kunnen kiezen om hun eigen leven te beëindigen. Het zou volgens de coöperatie daarom legaal moeten worden om zelf een middel te kunnen innemen om je leven te beëindigen of zo’n middel door een naaste te laten toedienen. Hierom spande de organisatie een rechtszaak aan tegen de Staat.

Euthanasiewet
Volgens de huidige Nederlandse Euthanasiewet is het verboden om iemand te helpen bij het beëindigen van het leven. Hier zijn echter wel uitzonderingen op; een arts mag iemand bijvoorbeeld wel helpen als deze persoon ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. In de praktijk stellen veel artsen zich echter terughoudend op tegenover de regelgeving. Bij het niet correct naleven van de regels bestaat namelijk de kans dat de handelend arts strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Buijsen stelt echter dat de Nederlandse regelgeving in overeenstemming is met de Europese regelgeving. “Nederland heeft deze keuzes gemaakt. Dat betekent niet dat het gedwongen kan worden door de rechter om andere keuzes te maken”, vertelt Buijsen. “Dit is politiek, en niet echt recht. Dit zijn geen kwesties voor een rechter.”

Kijk het hele fragment van RTL Nieuws hier.

Bron: eur.nl

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 1220 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail