Minder stress door geur van je partner

Facebooktwitterlinkedinmail

17 januari 2018 – Als je een stressvolle periode doormaakt, kan de geur van je partner helpen om de spanning te verminderen. Vrouwen die tijdens een test aan het shirt van hun partner roken, hadden duidelijk minder last van stress , zo meldt RTLnieuws. 

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van British Columbia in Vancouver (Canada). “Alleen al de geur van partners kan een krachtig middel zijn om stress te verminderen, zelfs zonder dat ze in de buurt zijn”, zegt onderzoeker Marlise Hofer tegen persbureau Reuters.

Shirt van partner dragen

Er zijn vrouwen die het shirt van hun partner dragen als die weg is, of op zulke momenten aan zijn kant van het bed slapen. “Misschien weten ze van zichzelf niet waarom ze dat doen”, zegt Hofer. Haar onderzoek biedt een verklaring voor zulk gedrag.

Voor de studie werden 96 stellen onderzocht, voornamelijk begin 20. Mannen moesten 24 uur lang hetzelfde witte T-shirt dragen, zonder dat ze deodorant of andere geparfumeerde producten hadden gebruikt. Vrouwen moesten vóór en na de stresstest drie keer aan hetzelfde shirt ruiken.

Meer stress door geur onbekende

Dat kon het shirt zijn van hun partner of van een vreemde, of een nieuw, ongedragen T-shirt. Opmerkelijk, vinden de wetenschappers: vrouwen die tijdens een stresstest aan het shirt van een onbekende moesten ruiken, kregen méér last van stress.

Toekomstig onderzoek moet uitmaken of mannen net zo reageren op de geur van hun partner en of er op het gebied van geur en relaties nog meer dingen kunnen zijn die bijdragen aan het verminderen van stress.

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 4120 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail