Handreiking voor heropenen van zelfregiecentra en andere algemene voorzieningen

Facebooktwitterlinkedinmail

15 mei 2020 –  Zelfregiecentra, inloophuizen, buurthuizen en soortgelijke voorzieningen kunnen vanaf 1 juni hun deuren weer openen. Voor een beperkte groep mensen (maximaal 30) en met regels ten aanzien van afstand en hygiëne. MIND heeft hiervoor met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Valente een ‘Handreiking heropening algemene voorzieningen’ opgesteld.

Vanwege de grens van 30 personen is het niet mogelijk dat algemene voorzieningen op 1 juni meteen vrij toegankelijk zijn.De handreiking heeft als uitgangspunt dat voorrang wordt gegeven aan bezoekers en deelnemers voor wie de voorziening echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld om crisissituaties, verwaarlozing of sociaal isolement te voorkómen. De handreiking beschrijft hoe voorzieningen zich hierop praktisch kunnen voorbereiden en met welke voorwaarden zij rekening moeten houden.

De handreiking geeft aan dat er een mogelijkheid bestaat om algemene voorzieningen al voor 1 juni open te stellen. In dat geval moet de gemeente bereid zijn om aan de corona-noodverordening een tijdelijke ontheffing toe te voegen of om af te zien van actieve handhaving. Een gemeente kan hiertoe besluiten om specifieke groepen kwetsbare burgers al eerder een opvang te bieden.

Het initiatief voor de handreiking is genomen door Sonja Visser van MIND en Zelfregiecentrum Weert. Sonja: “Er zijn mensen die geen enkel netwerk meer hebben en die juist binnen een algemene voorziening nog wel ‘een haakje van verbinding’ vinden. Juist voor hen hopen we weer zo snel als mogelijk open te kunnen”.

Link naar de handreiking>>

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 1906 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail