Migranten hebben volgens onderzoek een grotere kans op psychose 

Facebooktwitterlinkedinmail

allochtonen, migranten, psychose

21 april 2016 –Etnische minderheden lopen een hoger risico op een psychose. Met name Marokkaanse jongemannen zijn een kwetsbare groep. Het psychose-risico ligt binnen deze groep vijf keer zo hoog als bij Marokkaanse vrouwen. Het risico zet zich vooral door in tweede generatie migranten. Tot die conclusie komt psycholoog Els van der Ven in haar proefschrift waarop zij 22 april 2016 promoveert aan de Universiteit Maastricht.

Volgens Van der Ven is sociale uitsluiting de hoofdreden van het verhoogde risico. “Het chronische gevoel een buitenstaander te zijn kan op den duur een pathologisch effect hebben. Dat zie je ook bij kinderen die gepest worden. Ze trekken zich terug omdat de wereld geen veilige plek is. Ze vereenzamen en worden steeds achterdochtiger. Dat is het meest waarschijnlijke mechanisme.”

Waarom met name Marokkaanse jongemannen een kwetsbare groep vormen is volgens de psycholoog niet helemaal te verklaren. Vermoedelijk heeft het te maken met de hoge sociale status thuis en in hun eigen gemeenschap.

“Terwijl de meisjes kansen grijpen die ze anders niet hadden gehad, krijgen de jongens met te hoge verwachtingen te maken. Het gebrek aan succes kan ertoe leiden dat zij zich uitgesloten voelen. Iets dat wordt versterkt door te weinig ouderlijke controle, discriminatie en zich niet thuis voelen in zowel gastland als eigen gemeenschap”, aldus de psycholoog.

Van der Ven stelt dat een psychose normaler is dan vaak wordt aangenomen door mensen. “Het begint met gevoelens van achterdocht, iets zien wat er niet blijkt te zijn of het idee dat iemand een speciale kracht bezit. Pathologisch wordt het pas als zulke ervaringen iemands leven gaan ontwrichten.”

Promotie Mw. Elisabeth M.A. van der Ven, MSc
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Promotores: prof.dr. J.P. Selten; prof.dr. J. van Os
Titel: ‘Ethnic minority position as risk indicator for autism-spectrum and psychotic disorders’
Vrijdag 22 april 2016 14.00 uur

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 4974 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail