Pupilreflex voorspelt mogelijk autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

11 mei 2018 – De pupilreflexen van kinderen zouden mogelijk een vroege aanwijzing voor autisme kunnen vormen. Dat stellen onderzoekers van de Uppsala University in het tijdschrift Nature Communications, zo meldt mijngezondheidsgids.nl.

147 kinderen
Voor hun studie bestudeerde het team de gegevens van 147 kinderen die allen een oudere broer of zus met autisme hadden. Zij waren gemiddeld tussen de negen en tien maanden oud.

Aan het begin van de studie werden de pupilreflexen van de kinderen getest. Vervolgens werden zij drie jaar lang gevolgd en getest op autisme.

Pupillen en autisme
Uiteindelijk zagen de wetenschappers dat 29 deelnemers autisme bleken te hebben. Ook zagen ze dat deze kinderen meer vernauwde pupillen hadden bij het zien van licht dan leeftijdsgenoten zonder diagnose. De mate van samentrekken bleek direct verband te houden met de zwaarte van hun autistische trekken.

De onderzoekers stellen dat de resultaten van hun studie van betekenis zijn, aangezien autisme nog niet betrouwbaar kan worden getest voor het derde levensjaar. Zij hopen dat meer kennis over de aandoening tot een vroege diagnose zou kunnen leiden. Op deze manier kan er vroeg worden geïntervenieerd en meer ondersteuning aan families worden geboden.

Bron: mijngezondheidsgids.nl

Dit bericht is 5552 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail