Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn gezonder

Facebooktwitterlinkedinmail

13 maart 2017 – Mensen die vrijwilligerswerk doen, zouden gezonder zijn dan mensen die zich niet belangeloos voor anderen inzetten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent dat is gepubliceerd in PLOS ONE, zo meldt NU.nl

Het onderzoek is onderdeel van de European Social Survey die tussen 2012 en 2013 onder 40.000 Europeanen uit 29 landen werd uitgevoerd. In dit onderzoek werden analyses gemaakt van overtuigingen, voorkeuren en gedrag. Daarbij werd gecontroleerd op sekse, leeftijd, opleidingsniveau, afkomst en religie.

Volgens de onderzoekers valt dit resultaat deels te verklaren door het inkomen. Zo zouden vrijwilligers over het algemeen een hoger inkomen hebben en dit zou volgens de wetenschappers zorgen voor een betere algehele gezondheid.

Zelfvertrouwen
Een van de onderzoekers legt uit dat vrijwilligerswerk ook positief effect kan hebben op psychologische factoren. “Vrijwilligerswerk zou onder andere het zelfvertrouwen kunnen vergroten en de kwaliteit en kwantiteit van iemands sociaal netwerk verbeteren.” Volgens Sara Willems verhoogt vrijwilligerswerk ook de fysieke en psychische activiteit. “Dit beschermt mensen tegen functionele achteruitgang en dementie op latere leeftijd.”

Ten slotte zou uit neurologisch onderzoek zijn gebleken dat het helpen van anderen zorgt voor het vrijkomen van een zogenoemd zorggerelateerd hormoon. Wanneer iemand een ander verzorgt zouden de hormonen oxytocine en progesteron worden vrijgegeven, die helpen om weerstand te bieden tegen stress en virussen.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 12425 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail