Mensen met dwangstoornis plegen eerder suicide

Facebooktwitterlinkedinmail

dwangstoornis

21 juli 2016 – Mensen met een dwangstoornis zijn volgens onderzoekers eerder geneigd om zelfmoord te plegen dan mensen zonder. De kans op zelfmoord is bij hen tien maal groter dan bij andere personen, zo meldt nu.nl

Dat concluderen wetenschappers aan de hand van gegevens uit het patiëntenregister van Zweden, bestaande uit 36.788 patiënten met OCD. De lijst is van 1969 tot en met 2013 bijgehouden. In die periode pleegden 545 personen zelfmoord; 4.297 mensen deden een poging tot. Dat meldt Nature dinsdag.

Het aantal pogingen tot zelfmoord is vijf keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Het Karolinska-instituut in Stockholm zegt dat de kans op zelfmoord bij andere psychische patiënten gedaald is nadat er extra aandacht is gekomen voor de preventie ervan.

Dat is volgens onderzoekers aan de medische universiteit nog niet het geval bij de behandeling van een dwangstoornis.

Volgens hen moet ook benadrukt worden dat de kans op zelfmoord nog steeds hoog is indien mensen met een dwangstoornis geen andere psychiatrische stoornissen hebben. Mede daarom roepen de Zweedse onderzoekers op om meer aandacht te geven aan de preventie van zelfmoord bij deze patiënten.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 5760 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail