Meer aandacht nodig voor kans op terugval bij depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, vrouw,

10 mei 2016 – De kans op terugval krijgt te weinig aandacht bij de behandeling van depressie. Slechts 42 procent van de patiënten maakt samen met zijn psychiater of psycholoog een plan om alarmsignalen te herkennen. Eén op de zes heeft het onderwerp ’terugval’ zelfs helemaal niet besproken met de therapeut, zo meldt Skipr.nl

Dit blijkt uit een enquête van de Depressie Vereniging waar dagblad Trouw over bericht. Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht, vindt de uitkomsten zorgwekkend. Ongeveer de helft van de patiënten krijgt na een eerste depressie ook een volgende en na de tweede depressie valt maar liefst 70 procent weer terug

Volgens Bockting kan het risico op terugval met 25 tot 50 procent verminderd worden, onder meer door medicatie of preventieve cognitieve gedragstherapie. “Dat mensen daar in de behandelkamer niet standaard op worden gewezen, vind ik ernstig”, aldus Bockting in Trouw.

Volgens Bockting ligt een deel van het probleem bij patiënten zelf.  “Voor veel mensen is depressie een hel”, aldus Bockting. “Aan het eind van de behandeling willen ze er niet meer mee bezig zijn. En de therapeut wil hun feestje niet bederven.” Daarnaast is er door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg minder ruimte voor preventieve gesprekken en therapie.

30% minder terugval

Door het vroegtijdig herkennen van een dreigende terugval in depressie willen onderzoekers van UMC Groningen, UMC Utrecht Hersencentrum en University of Oxford 30% minder recidieven (het terugvallen in een depressie) bereiken. De Hersenstichting heeft vandaag 300.000 euro toegekend voor dit onderzoek. Onderzocht wordt of het combineren van aparte al bestaande smartphone-apps kan leiden tot deze stevige reductie.

Bron: skipr.nl/ umcg.nl

Dit bericht is 3638 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail