21 augustus 2021 – Al meer dan 10 jaar heeft Nina Brouwer (24) zware psychische problemen. Maar een goede behandeling blijft uit. Veel ggz-instellingen bestempelen haar als te complex. KRO NCRV Pointer besteedt aandacht aan dit probleem.
“Je kunt alleen een behandeling krijgen als je voldoet aan alle toelatingseisen. Je moet eigenlijk precies in die kaders passen, anders gaan ze er niet aan beginnen. Ik vind dat echt belachelijk. Ik heb er vier op papier staan. Een depressieve stemmingsstoornis, anorexia, een conversiestoornis en een ongespecificeerde persoonlijkheidsstoornis.” Het is een behoorlijke opsomming maar zelf hecht Nina niet veel waarde aan haar vier diagnoses, of ‘stickers’ zoals ze ze zelf noemt. Toch staat deze hoeveelheid aan labels haar inmiddels behoorlijk in de weg.
Door de meerdere diagnoses is het voor haar bijna onmogelijk om een geschikte behandeling te vinden. Bij een therapie voor haar persoonlijkheidsstoornis wordt ze naar huis gestuurd, want eerst zou ze moeten werken aan haar conversieaanvallen (psychische aandoening waardoor Nina soms haar bewustzijn verliest, red.). Maar voor een therapie voor conversieaanvallen wordt ze afgewezen, want haar problemen zijn zo complex dat ze er een andere therapie naast moet volgen. Alleen is Nina bij deze therapie óók niet welkom: de behandelaren vinden haar te ‘crisisgevoelig’. Inmiddels zit ze in een uitzichtloze situatie en haar psychische gesteldheid gaat steeds verder achteruit. Want wie kan haar wél de zorg bieden die ze nodig heeft?
Hokjesdenken
Veel ggz-instellingen zijn gespecialiseerd in behandelingen voor een paar aandoeningen, en accepteren geen patiënten die ook andere diagnoses hebben. Maar volgens Nina is de specialisatie in de ggz volkomen doorgeslagen. Als je meerdere diagnoses hebt is het zo moeilijk om een geschikte therapie te vinden dat je het vaak maar zonder moet doen.
Lees het uitgebreide artikel en bekijk de uitzending van KRO NCRV Pointer met Nina over hokjesdenken in de psychiatrie.
Bron: pointer.kro-ncrv.nl
Dit bericht is 3214 keer gelezen.