Kopstoring gaat verder als KOPPsupport met een volledig vernieuwde website!

Facebooktwitterlinkedinmail

2 september 2022 – Jaarlijks hebben 577.000 kinderen te maken met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Als jongere heb je vaak al veel aan je hoofd. Opgroeien met een ouder met problemen kan het allemaal nog net iets lastiger maken. Kopstoring.nl biedt jongeren van 16 tot en met 25 jaar informatie en ondersteuning om met deze situatie om te gaan. De website was echter toe aan een vernieuwing. Ook was de naam Kopstoring niet meer passend. Daarom is er nu een vernieuwde website met de nieuwe naam KOPPsupport.

Nieuwe naam: KOPPsupport
De naam Kopstoring was al een tijd niet meer passend bij het aanbod. Daarom is vandaag, 1 september, de naam gewijzigd naar KOPPsupport. Bij de doelgroep KOPP/KOV hebben de ouders psychische en of verslavingsproblemen, maar deze problemen kunnen ook gevolgen hebben voor de jongeren zelf. Met deze nieuwe naam willen we jongeren laten zien dat het heel normaal is af en toe support nodig te hebben.

Daarnaast kreeg de website nieuwe vormgeving en is de informatie vernieuwd. Dit in samenwerking met de jongeren zelf en professionals die met hen werken. De nieuwe website is nog meer gericht op erkenning en herkenning. Zo delen een aantal jongvolwassen hun ervaringen op de website. Deze verhalen laten andere jongeren zien dat ze niet de enige zijn en dat het heel goed is om hulp te vragen. Daarnaast staat er informatie over specifieke problemen die deze jongeren kunnen ervaren.

 Wat biedt KOPPsupport?
Op de website van KOPPsupport staat informatie over wat het betekent als je een van je ouders een psychisch probleem of verslaving heeft. Daarvan zijn verschillende types en die kunnen ook weer verschillende gevolgen hebben. De uitleg over deze problemen kan helpen om beter te begrijpen waar het gedrag van een ouder vandaan komt en wat dit voor kinderen kan betekenen. De website biedt daarnaast informatie over welke hulp er voor de ouder kan worden ingezet.

Het is ook mogelijk om via e-mail contact te hebben met een getrainde deskundige. Jongeren kunnen daar terecht voor het stellen van een vraag of voor advies.

Daarnaast kunnen jongeren via een gratis online groepscursus met elkaar en deskundigen chatten. Deze cursus is volledig anoniem. Jongeren gaan tijdens de cursus via een chat in gesprek over hoe het is om op te groeien met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving en leren hoe je hiermee om kunt gaan. Een of twee getrainde deskundigen begeleiden de cursus.

De cursus start op de volgende data:

Donderdag 15 september om 19.00 uur
Maandag 3 oktober om 19.00 uur
Maandag 31 oktober om 19.00 uur
“Dankzij de cursus heb ik duidelijke handvatten om negatieve gedachten aan te pakken en ben ik over het algemeen positiever!” – deelnemer groepscursus

De MARIO interventiestudie
De MARIO interventiestudie is gericht op het voorkomen of verminderen van stemmingsproblemen bij KOPP door het aanbieden van drie verschillende online interventiecomponenten waaronder KOPPsupport van het Trimbos-instituut. Deelnemers worden ingedeeld in de interventiegroep of de controlegroep. De interventiegroep krijgt 3 maanden lang toegang tot het online MARIO platform waarop de verschillende interventiecomponenten (KOPPsupport, Moodpep en Grow It!) te vinden zijn. Deelnemers worden een jaar lang gevolgd d.m.v. vragenlijsten (Na 0 maanden, 3 maanden, 6 maanden en 12 maanden) om korte en lange termijn effecten van de interventie in kaart te brengen. De studie is in mei 2022 gestart en de eerste 18 enthousiaste deelnemers doen inmiddels mee.

NB: Alleen de deelnemers die zich via het MARIO-project aanmelden voor de groepscursus van KOPPsupport doen mee aan het onderzoek.

Verwijst u op uw website naar Kopstoring.nl? Dan willen we u vragen of Kopstoring op bijvoorbeeld een websitepagina aangepast kan worden naar KOPPsupport (www.koppsupport.nl). Alvast hartelijk dank!

Heeft u een vraag over KOPPsupport? Mail dan naar koppsupport@trimbos.nl!

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 2461 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail