Depressie is een signaal om een probleem op te lossen

Facebooktwitterlinkedinmail

21 februari 2017 – In Nederland krijgt bijna 20 procent van de mensen ooit in zijn leven te maken met een depressie. Tot nu toe werd altijd gedacht dat het een psychische ziekte is die je overkomt. Maar volgens een nieuwe theorie heeft een depressie ook een evolutionaire reden, zo meldt welingelichtekringen.nl.

Analyse
Ons lichaam zou een signaal afgeven dat het tijd is om te stoppen, stil te staan bij een belangrijk probleem en de tijd te nemen om het op te lossen. Evolutionair psycholoog Paul Andrews en psychiater J. Anderson Thomson denken dat een ingewikkeld probleem bij sommige mensen een depressieve reactie uitlokt, zodat ze in een soort analytische modus komen.

Groot probleem
Psycholoog Matthew Hutson schrijft daarover: “Depressieve mensen zijn geobsedeerd bezig met de oorzaak van hun pijn. Daarnaast is er een toegenomen analytische activiteit meetbaar in de hersenen en tijdens de REM-slaap. Een belangrijk symptoom van depressie is bovendien dat patiënten geen plezier meer hebben in normale activiteiten. Volgens de theorie zouden deze activiteiten het ‘analyseproces’ verstoren.” De hypothese zou ook verklaren waarom de meeste depressies ontstaan na een belangrijke gebeurtenis, zoals het einde van een relatie.

Depressie en angst
Andrews en Thomson stellen zelfs dat het de reden is dat een depressie en een angststoornis vaak hand in hand gaan. “Veel problemen vragen enerzijds om analyse, die wordt gestimuleerd door een depressie en anderzijds om waakzaamheid, wat voortkomt uit angst. Door analyse kom je achter het mechanisme dat het probleem veroorzaakte. Door waakzaamheid voorkom je dat het nog eens gebeurt.”

De theorie wordt nog onvoldoende onderbouwd door onderzoek, maar als hij klopt, dienen we anders te kijken naar depressies. Het is dan veel belangrijker om op zoek te gaan naar de onderliggende reden in plaats van de symptomen te bestrijden met medicijnen.

Bron: welingelichtekringen.nl

Dit bericht is 5304 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail