Groothuis wil sportwereld beter laten omgaan met depressies

Facebooktwitterlinkedinmail

stefan-groothuis-getty-468942603

21 december 2015 – Er komt een groot onderzoek naar het mentale welzijn van topsporters in Nederland. In een videoboodschap roepen schaatser Stefan Groothuis en waterpoloster Mieke Cabout Nederlandse olympiërs op mee te werken. “Het doel is de sporters en hun omgeving er beter mee om te laten gaan.

Groothuis kampte in het verleden zelf met een depressie en voelde het taboe dat erop rust. “Helemaal onder topsporters. Wij leven toch iets meer in een machowereld. Bij mij wisten alleen goede vrienden het”, vertelt hij.

Er wordt in de sportwereld al veel gewerkt met sportpsychologen. “Maar dat is bedoeld om de prestaties te verbeteren”, aldus Groothuis. “Aan het gezonde mentale welzijn wordt naar mijn idee nog wel eens voorbijgegaan.”

‘In het buitenland is de kennis veel omvangrijker’

Waterpoloster Mieke Cabout denk dat er in Nederland nog een grote slag is te maken op het gebied van mentale begeleiding. Net als Groothuis hoopt ook waterpoloster Cabout op een zo groot mogelijke respons onder de sporters. Cabout doet de masteropleiding Health Sciences in Amsterdam. “In het buitenland is de kennis veel omvangrijker.”

“Het mentale welzijn kan een grote bijdrage leveren aan topsportprestaties. En niet alleen tijdens de carrière kan het helpen, maar ook daarna; bij het zogenaamde zwarte gat van pas gestopte sporters.”

Angsten en depressies bij topvoetballers

Aanleiding voor de oproep van Groothuis en Cabout is een onderzoek van het AMC in Amsterdam en de internationale vakbond voor profvoetballers, FIFPro. Ruim dertig procent van de 826 ondervraagde (oud-)profvoetballers uit elf landen geeft aan last te hebben van angsten en depressies.

Dat is een aanzienlijk hoger percentage dan onder de rest van de bevolking.

Bron en audio: nos.nl

Dit bericht is 2932 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail