Kinderen praten op basisschool over mentale problemen

Facebooktwitterlinkedinmail

17 mei 2023 – Mentale problemen onder kinderen meer bespreekbaar maken op de basisschool zelf zorgt voor een betere samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Kinderen die boos of somber zijn, problemen hebben om zich te concentreren of moeite hebben om vrienden te maken, kunnen binnen de veilige omgeving van school blijven. De behandelaar komt naar de school in plaats van dat het kind naar de behandelaar gaat.

GGZ-behandelaar in de basisschool
De zogenoemde GGZ-inzet in de basisschool is een samenwerking tussen de basisscholen in SWV Driegang in zes gemeenten en Youz om meer preventief te werken. Voor 25 basisschoolkinderen komt de behandelaar van Youz naar de school toe in plaats van dat het kind naar de behandelaar gaat. Het kind kan zo binnen z’n eigen vertrouwde omgeving blijven en kan het nieuw aan te leren gedrag direct toepassen. Op deze manier willen SWV Driegang en Youz door laagdrempelige zorg te bieden ervoor zorgen dat kinderen niet voor de voordeur van de jeugdzorg belanden. Bovendien is er intensief contact tussen de leerkracht en de behandelaar van Youz, wat ten goede komt aan de kennis om mentale gezondheid bespreekbaar te maken binnen de school. Ook zal een leerkracht steviger zijn toegerust om te kunnen afstemmen op de ondersteuning die een volgende leerling met vergelijkbare problemen nodig heeft.

Koppelen van zorg en onderwijs
SWV Driegang en Youz geloven dat de sociale omgeving van kinderen en jongeren een sleutelrol speelt bij zowel vroegtijdige signalering als bij het aanbieden van effectieve jeugdhulp. Door nauw samen te werken op preventie kunnen problemen eerder worden opgemerkt en benaderd vanuit verschillende hoeken. Zo zorgen we ervoor dat kinderen tijdig de hulp krijgen die zij nodig hebben.

In SWV Driegang hebben zes gemeenten en het onderwijsveld heldere afspraken gemaakt over de samenwerking op iedere basisschool. De scholen van SWV Driegang zijn gevestigd in de gemeenten Altena, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Molenlanden, Vijfheerenlanden en West-Betuwe. De pilot GGZ-inzet in de school is gestart op 1 april en duurt een jaar. De eerste intakegesprekken zijn inmiddels geweest.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1303 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail