18 juni 2020- Bewustwordingsbijeenkomsten geleid door speciaal daarvoor opgeleide procesbegeleiders en ervaringsdeskundigen, moeten voor meer begrip zorgen tussen mensen met een psychische aandoening en andere wijkbewoners. Het Trimbos-instituut gaat de impact van dit project Welkome Wijk onderzoeken.
Aanleiding is dat steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid in de wijk wonen. Prettig met anderen samenleven zou heel normaal moeten zijn, maar blijkt door vooroordelen soms best lastig. Vooroordelen ontstaan als mensen elkaar niet begrijpen. Samen Sterk zonder Stigma organiseert daarom sinds 2018 bewustwordingsbijeenkomsten die voor betere communicatie tussen wijkbewoners en mensen met een psychische aandoening moeten zorgen.
Bewustwordingsbijeenkomsten in de wijk
Tijdens deze bijeenkomsten wordt informatie gegeven over wat het betekent om een psychische kwetsbaarheid te hebben en hoe (zelf)stigmatisering werkt. Deelnemers kunnen ervaringen delen en vragen stellen over het omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ervaringsdeskundige ambassadeurs van Samen Sterk brengen hun eigen ervaringen in, zodat meer begrip ontstaat. Met eenvoudige tips kunnen buren en andere wijkbewoners een belangrijke rol spelen in de destigmatisering en participatie van mensen met psychische kwetsbaarheden.
Project Welkome Wijk
Op initiatief van Samen Sterk zonder Stigma wordt het concept verder ontwikkeld en getoetst met het project Welkome Wijk. Movisie leidt met Samen Sterk zonder Stigma lokaal procesbegeleiders en ervaringsdeskundigen op die in hun gemeente de bewustwordingsbijeenkomsten kunnen gaan uitvoeren. Het Trimbos-instituut en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) onderzoeken in vier gemeenten de impact en werkzame principes van de bijeenkomsten. Daarnaast kijken we wat er verder nodig is om te komen tot een wijk waarin mensen met een psychische aandoening zich thuis voelen. Deze bevindingen delen we met andere gemeenten. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van ZonMw en heeft een looptijd van twee jaar.
Bron: trimbos.nl
Dit bericht is 5764 keer gelezen.