Kenniscentrum Phrenos deelt kennis en ervaringen tijdens Europese IPS-dag

Facebooktwitterlinkedinmail

28 oktober 2023 –  Kenniscentrum Phrenos heeft weer deelgenomen aan de jaarlijkse conferentie van European Learning Collaborative on IPS. Dit jaar vond deze plaats op 19 en 20 oktober in Rimini, Italië. Voorafgaand aan de conferentie was Lars de Winter van Phrenos uitgenodigd bij de nationale IPS-dag in Italië om een presentatie te geven over datagedreven leren en kwaliteitsverbetering rondom IPS. Ook heeft hij namens Phrenos een deelsessie over kwaliteit voorgezeten tijdens de Europese conferentie en de eerste resultaten (uitkomsten en modeltrouwscores) van een Europese database gepresenteerd.

Nieuwe kennis
Behalve kennis delen hebben we ook veel relevante nieuwe kennis opgedaan van de andere Europese landen. Zij deelden ervaringen en informatie over onder andere:

  • een overzicht van de stand van zaken van wetenschap en praktijk rondom IPS in de afgelopen 20 jaar;
  • IPS voor verschillende doelgroepen, zoals jongeren, daklozen, mensen met autisme en algemene gezondheidsproblemen;
  • IPS uitgevoerd in verschillende settings, zoals gemeenten en de eerstelijnszorg;
  • IPS uitgevoerd voor onderwijs;
  • verschillende manieren om modeltrouwmetingen uit te voeren en uitkomsten te verzamelen.

Dit bood relevante inzichten om de IPS-praktijk in Nederland te ondersteunen en meer kennis te ontwikkelen. We kijken daarmee terug op een zeer leerzame en inspirerende bijeenkomst met bevlogen en kundige professionals uit heel Europa!

Wat is IPS?

IPS – Individuele Plaatsing en Steun – is met recht succesvol te noemen. Het is de meest onderzochte en gestandaardiseerde vorm van begeleid werken. Effectiviteitsonderzoek wijst uit dat via IPS, mits modelgetrouw uitgevoerd, tweemaal zoveel werkzoekenden met ernstige psychische aandoeningen regulier betaald werk vinden en houden dan via andere methodieken.

Een IPS-traject bestaat uit een combinatie van zorg, re-integratie- en jobcoachactiviteiten. De zoektocht naar een betaalde baan start snel. Daarbij staan de wensen van de cliënt centraal. De instelling biedt langdurige ondersteuning aan de cliënt en aan zijn collega’s op de werkplek.

Bron: kenniscentrumphrenos.nl

Dit bericht is 957 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail