Kan de natuur een hulpmiddel zijn voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen?

Facebooktwitterlinkedinmail

5 september 2021 – Persoonlijkheidsstoornissen komen vaker voor dan je zou verwachten. Hoewel we het exacte aantal niet hebben, bleek uit statistieken over de prevalentie van persoonlijkheidsstoornissen in het afgelopen jaar bij volwassenen van 2001-2003 dat 9,1% van de bevolking een persoonlijkheidsstoornis ervoer toen de gegevens werden verzameld. Maar wat zijn persoonlijkheidsstoornissen precies? Hoe worden ze behandeld en kan de natuur worden gebruikt als hulpmiddel voor mensen die worstelen met persoonlijkheidsstoornissen en andere problemen?

Iemand met een gezonde persoonlijkheid is in staat zijn of haar gedrag aan te passen aan de omstandigheden en de situatie. Wanneer iemand extreme variaties van ‘gewone’ karaktertrekken vertoont en zich daarom niet meer goed kan aanpassen aan de omgeving, spreken we van een persoonlijkheidsstoornis.

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Iemand is bijvoorbeeld extreem jaloers, extreem verlegen, extreem perfectionistisch of extreem gevoelig voor kritiek en ervaart daardoor allerlei problemen in het dagelijks leven. Als iemand wél extreme persoonlijkheidstrekken vertoont, maar er is géén sprake van persoonlijke problemen of problemen in de werk- of sociale omgeving mag je niet spreken van een stoornis. De diagnose persoonlijkheidsstoornis kan alleen gesteld worden door een professional.

Welke vormen van persoonlijkheidsstoornissen bestaan er?
We kennen drie hoofdgroepen van persoonlijkheidsstoornissen:

  • Vreemd en excentriek gedrag. Mensen met deze stoornis leiden vaak een teruggetrokken bestaan. Hieronder vallen de paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen.
  • Emotioneel en onvoorspelbaar reageren. Mensen met deze stoornis trekken juist de aandacht naar zichzelf. Hieronder vallen de antisociale, borderline, theatrale en narcistische persoonlijkheidsstoornissen.
  • Zeer angstig en onzeker zijn. Hieronder vallen de ontwijkende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen.

Kenmerken van mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn:

  • persoonlijk en/of sociaal vastlopen door de manier waarop zij omgaan met zichzelf en anderen;
  • ondervinden daar, naast anderen, zelf veel hinder van;
  • hebben naast het vastlopen last van een verscheidenheid aan, dikwijls wisselende, psychische problemen zoals angststoornissen, depressiviteit, emotionele instabiliteit en impulsiviteit.

Behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen
Behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen varieert op basis van de diagnose die een persoon heeft. Voor veel aandoeningen kan de behandeling individuele therapie , groepstherapie en andere vormen van therapie , medicatie* of een combinatie van beide omvatten.

Therapeutische voordelen van de natuur

Wat de natuur betreft, is het buiten zijn zonder therapeutische interventie, geen behandeling voor persoonlijkheidsstoornissen. Het komt echter met een reeks voordelen die de gezondheid en het welzijn van iedereen kunnen ondersteunen, waaronder veel mensen met psychische aandoeningen.

De natuur biedt een mogelijkheid voor aarding, opmerkzaamheid en algehele verlichting, wat slechts één reden is waarom zoveel mensen ernaar op zoek gaan en voordelen vinden in tijd doorbrengen in de natuur. Hier zijn enkele door onderzoek ondersteunde voordelen van de natuur:

Verlichting van symptomen van depressie en angst. Aangezien veel mensen met persoonlijkheidsstoornissen een comorbide psychische aandoening zoals angst of depressie ervaren, is dit een relevante overweging.

Lage bloeddruk. Er is een verhoogd risico op hoge bloeddruk voor mensen met verschillende psychische aandoeningen, waaronder enkele persoonlijkheidsstoornissen, zoals BPS. Onderzoek wijst uit dat buitenactiviteiten in sommige gevallen gezondere bloeddrukmetingen kunnen bevorderen.

Beter slapen. Mensen met psychische aandoeningen hebben vaak meer moeite met slapen. Overdag tijd buitenshuis doorbrengen kan je helpen om te slapen. Als je voortdurend worstelt met slapen, is het belangrijk om met een professional te praten.

Andere voordelen van de natuur zijn onder meer stressverlichting, verhoogde concentratie of focus en meer. Dus, kan de natuur je gezondheid ondersteunen? Absoluut, maar het is geen vervanging voor het bezoeken van een therapeut of een andere medische of geestelijke gezondheidsaanbieder. Als je het moeilijk hebt of gewoon iemand nodig hebt om mee te praten, is het absoluut noodzakelijk om contact op te nemen.

Bron: ecomena.org  / nvvp.net / psyq.nl

 

Dit bericht is 2778 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail