Jongeren opsluiten in isoleercel wordt verboden: ‘Het is te traumatisch’

Facebooktwitterlinkedinmail

18 april 2018 – Urenlang opgesloten worden in een kale ruimte met de deur op slot. Minister Hugo de Jonge gaat verbieden dat jongeren in een isoleercel kunnen worden opgesloten. “Het is te traumatisch”, vindt de minister, zo meldt RTLNieuws. 

Het verbod op isoleercellen voor jongeren moet in 2021 in gaan. Dat staat in het actieprogramma over de Jeugdzorg dat zojuist is uitgekomen. Jaarlijks worden volgens experts ongeveer duizend kinderen die in een gesloten jeugdinstelling zitten in een isoleercel opgesloten.

Kale ruimte
Een kind zit dan achter slot en grendel in een kale ruimte. Soms een paar uur maar dat kan ook langer zijn, bijvoorbeeld een hele nacht. De maatregel wordt ingezet in een noodsituatie waarin de hulpverlener geen andere mogelijkheid ziet om de jongere en zijn directe omgeving te beschermen.

Volgens Jeugdzorg Nederland verschilt per instelling wat er precies onder de maatregel wordt verstaan. “Daarom weten we ook niet zo goed hoe vaak het jaarlijks gebeurt”, zegt een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland. Er zijn in ons land meerdere gesloten jeugdinstellingen. Vorig jaar zijn er 2200 kinderen in zo’n instelling geholpen. De kinderen die in deze instellingen worden opgenomen hebben zulke ernstige problemen dat ze een gevaar vormen voor zichzelf en voor hun omgeving.

Jeugdzorg Nederland is voor het afschaffen van de isoleercellen. “Omdat uit onderzoek blijkt dat het niet helpt en dat het traumatisch is voor de kinderen.” De woordvoerder benadrukt dat er wel alternatieven gevonden moeten worden. “Hulpverleners separeren een jongeren niet voor hun lol, maar voor hun eigen veiligheid en dat van de groep.”

Hoogleraar: ‘Is niet haalbaar’
Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg, snapt dat de minister dit voorstel doet, maar in de praktijk is dat volgens hem helemaal niet haalbaar. “Helemaal afschaffen kan niet”, stelt hij. “Soms draaien jongeren zo erg door, dat een separatiecel de enige plek is. Ze zijn dan zo erg agressief dat ze echt een gevaar zijn.”

De hoogleraar is dus niet tegen het volledig afschaffen. “Ik ben wel voor reduceren. Het is nu nog zo dat kinderen te makkelijk in zo’n ruimte worden opgesloten.”

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 8122 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail