Jeugdmonitor: alarmerende cijfers over mentale problemen bij jongeren

Facebooktwitterlinkedinmail

14 november 2023 – De Jeugdmonitor van het CBS bevat alarmerende cijfers over de toename van slaapproblemen en psychische klachten bij jongeren. Veel van deze jongeren weten de weg naar hulp niet te vinden, anders zou de stijging van het beroep op jeugdzorg nog groter zijn dan het nu al is. Het rapport bevestigt het verband tussen het ontstaan van deze problematiek en een ongezonde leefstijl, middelengebruik en een laag inkomen (bijstandsgezinnen).

De Nederlandse ggz herhaalt daarom de oproep om juist voor jongeren te investeren in preventie en maatschappelijke factoren aan te pakken. Factoren als prestatiedruk op school, bewegen en gezond eten, altijd ‘aan staan’, gezonde leefomgeving, digitalisering, toenemende armoede en schuldenproblematiek. Jongeren hebben nog een heel leven voor zich en daarom is juist investeren in preventie en de mentale gezondheid van deze groep zo belangrijk. Voor de kwaliteit van hun eigen leven en ook voor een gezondere samenleving.

Nu investeren in mentale gezondheid vermindert de vraag naar zorg later. Zo helpen we de jeugd-ggz in de toekomst beter toegankelijk houden voor jongeren met ernstige mentale problematiek.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 1525 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail