Jeugdbescherming Brabant zet ervaringsdeskundigen in voor betere dienstverlening

Facebooktwitterlinkedinmail

13 juni 2018 – Jeugdbescherming Brabant gaat werken met ervaringsdeskundigen. Door de participatie van cliënten te vergroten, wil ze haar dienstverlening verbeteren. Hiervoor tekende ze maandag 11 juni een overeenkomst met Markieza, expertise- en opleidingscentrum voor ervaringsdeskundigheid in het sociaal domein.

Professionele aanpak
Bestuurders René Meuwissen van Jeugdbescherming Brabant en Pim Dijkstra van Markieza ondertekenden vanochtend het contract. Jeugdbescherming Brabant neemt voor de inzet van ervaringsdeskundigen een gespecialiseerd bureau in de arm. “Wij willen onze dienstverlening zo goed mogelijk laten aansluiten bij de behoeften van onze cliënten”, stelt bestuurder René Meuwissen. “Daarom kiezen we bij de inzet van ervaringsdeskundigen voor een professionele aanpak.”

In dienst als jeugdzorgwerker
Zowel voormalige als huidige cliënten kunnen worden ingezet als ervaringsdeskundigen. “Dat kan op diverse manieren”licht Meuwissen toe. “Zij kunnen bijvoorbeeld een rol krijgen in het geven van voorlichting, in trainingen aan onze medewerkers of bijvoorbeeld in bemiddelingsgesprekken.” En de inzet gaat nog verder. Het is de bedoeling dat Jeugdbescherming Brabant over vijf jaar ook ervaringsdeskundigen als jeugdzorgwerker in dienst heeft. “Dit betekent dat ervaringsdeskundigen worden opgeleid tot een professional op HBO-niveau, om dit werk te kunnen uitvoeren. Dit biedt dus zowel kansen voor onze organisatie als voor de ervaringsdeskundigen. Zij verbeteren zo hun positie op de arbeidsmarkt.”

Cliëntparticipatie
In 2017 is Jeugdbescherming Brabant begonnen met cliëntentafels, met als doel de cliëntparticipatie binnen de organisatie te verhogen. Door middel van deze cliëntentafels, naast de cliëntenraad, is de stem van cliënten op een laagdrempelig niveau en dichtbij georganiseerd. Ze blijken van toegevoegde waarde te zijn. Mede hierdoor ziet Jeugdbescherming Brabant meer mogelijkheden in het toepassen en delen van cliëntervaringen. De inzet van ervaringsdeskundigen is ook een wens van de cliëntenraad.

Planning
Markieza brengt in juni de behoeften en mogelijkheden voor Jeugdbescherming Brabant in kaart en komt in september met een plan van aanpak. Het is de bedoeling dat de eerste ervaringsdeskundigen begin 2019 daadwerkelijk aan de slag gaan.

Bron: jeugdbeschermingbrabant.nl

Dit bericht is 2553 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail