Tweede Kamer wil openbare wachtlijsten ggz: ‘Gelazer moet echt over zijn’

Facebooktwitterlinkedinmail

14 juni 2018 – De namen van ggz-instellingen met wachtlijsten moeten openbaar zijn. Dat eist de Tweede Kamer van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid), zo meldt RTLnieuws.

Omdat 30 procent van de ggz-instellingen geheim houden of ze een wachtlijst hebben, is het aanpakken ervan moeilijk. Onacceptabel, vinden Kamerleden. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn de Kamer al tijden een doorn in het oog. Hoewel het budget voor de sector al jaren stijgt, worden de wachtlijsten niet opgelost.

Openbaar maken van de wachtlijsten is daarom noodzakelijk, zegt VVD-Kamerlid Leendert de Lange. “Het gelazer in de ggz moet echt over zijn. Het niet-delen van informatie over wachtlijsten onthoudt patiënten zorg. Dan ben je als aanbieder met de verkeerde dingen bezig. Door informatie niet te delen, laad je de verdenking op je dat je iemand liever laat wachten.”

‘Onacceptabel’
Zijn CDA-collega Joba van den Berg is er ook klaar mee: “Mensen moeten heel lang wachten op een intakegesprek en daarna ook nog op een behandeling. Terwijl zij kampen met psychische problemen waarvoor zij snel hulp nodig hebben.”

Van den Berg wijst erop dat vorig jaar is afgesproken 288 miljoen extra in de ggz te investeren. “Maar tot nu toe is slechts 109 miljoen daarvan uitgegeven, dus geldgebrek is hier niet het probleem.” VVD’er De Lange: “Dat kan dus niet. Daarom moeten de wachtlijsten openbaar worden, zodat we instellingen kunnen aanspreken op hun onverantwoordelijke gedrag.” Ook coalitiepartner ChristenUnie steunt de roep om openbaarheid.

Normen niet gehaald
Ruim een jaar geleden beloofde de ggz de wachttijd terug te brengen. Uiterlijk vier weken na aanmelding van een patiënt voor een behandeling moet het eerste gesprek plaatsvinden. Maximaal tien weken later moet de behandeling beginnen. Maar voor vrijwel geen enkele behandeling worden deze normen gehaald, blijkt uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De Kamerleden zijn zo boos omdat lang wachten op hulp bij psychische problemen grote gevolgen kan hebben. Als iemand lang op behandeling moet wachten, kan het van kwaad tot erger gaan. Mensen raken in de schulden, verliezen hun baan, of hun huwelijk loopt stuk.

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 4432 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail