Interessante documentaires over GGZ en verslavingszorg op het IDFA – Bekijk de trailers

Facebooktwitterlinkedinmail
16 november 2017 – Bioscopen en theaters in Amsterdam staan deze week in het teken van het internationaal documentairefilmfestival IDFA. Meer dan 300 documentaires zijn er te zien, waarbij het draait om de verhalen die bevlogen filmmakers vertellen. Het programma biedt veel documentaires die een raakvlak hebben met geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg. GGZNederland licht er een paar uit.
Lenno en Alicia
Leef mee met Lenno, een jongen van 10 met gedragsproblemen en een levendige fantasie in Lenno & the Angelfish. Hij probeert te vertellen wat er in zijn hoofd omgaat. “Mensen denken dat ik een probleem heb, omdat ik vaak boos ben. Ik vind het stom dat ze dat zeggen.”

Of reis mee door de ogen van filmmaker Maasja Ooms met de 9-jarige Alicia, die sinds haar vijfde in tehuizen woont. Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Het is, zegt de begeleider in het kindertehuis tegen de negenjarige Alicia, niet zo makkelijk om een nieuw pleeggezin voor haar te vinden. “Je bent ook een heel speciaal meisje.” Alicia, huilend: “Nee, ik ben gewoon een meisje.” Een onderhuids portret van binnenuit.

Gedwongen zorg en Toto
Een veilige Het Franse 12 days belicht de dagelijkse praktijk van de rechtbankzittingen in Frankrijk, waar wordt bepaald of iemand gedwongen opgenomen moet worden. Volgens een in 2013 in Frankrijk aangenomen wet moet een rechter binnen 12 dagen, en zo nodig ieder half jaar, de door artsen gewenste verlenging van gedwongen opname bekrachtigen. Gerenommeerd chroniqueur van de Franse samenleving Raymond Depardon kreeg de unieke toestemming deze zittingen te filmen.

 geen trailer beschikbaar

Het Roemeense Toto and His Sisters volgt drie Romakinderen aan de onderkant van de samenleving. We zien Toto op een vies slaapbankje, liggend naast iemand die een shotje zet. We volgen hem naar de ‘kinderclub’, waar hij niet alleen leert lezen en klokkijken, maar ook streetdancen. Zal het hem lukken om te ontkomen aan de greep van armoede en drugsverslaving?

De documentaires bieden nieuwe inzichten in de samenleving. Of het nu de Nederlandse of een andere samenleving is. Het zijn achtergrondverhalen bij maatschappelijke thema’s van deze tijd. Voor het volledige overzicht: www.idfa.nl.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 4767 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail