Integraal werken aan welbevinden op school: de inzichten uit onderzoek op een rij

Facebooktwitterlinkedinmail

6 december 2023 – Professionals in onderwijs, zorg en beleid werken samen aan welbevinden vanuit een duurzame, gedeelde visie: dát is de boodschap van Welbevinden op School. Waarom is die integrale werkwijze zo belangrijk? En waarom werkt dat beter dan kiezen voor losse acties en oplossingen? Het korte antwoord: dat weten we uit wetenschappelijk onderzoek. In een nieuw uitlegdocument staan de inzichten uit onderzoek op een rij. Je leest hierin wat we precies verstaan onder integraal werken in het onderwijs, en hoe jouw school zelf op een succesvolle, bewezen effectieve manier aan de slag kan.

De belangrijkste inzichten op een rij
Verschillende internationale onderzoeken beschrijven hoe een integrale aanpak voor welbevinden op school eruit zou moeten zien. De belangrijkste ideeën en inzichten uit die onderzoeken staan op een rij in Integraal werken aan welbevinden in het onderwijs, aan de hand van onderwerpen die belangrijk zijn bij integraal werken.

Denk aan vraagstukken als:

  • Wat is belangrijk bij het ontwikkelen van beleid rondom welbevinden?
  • Wat is het belang van aandacht voor groepsdynamiek en het betrekken van ouders?
  • Hoe besteed je structureel aandacht aan welbevinden in lessen?

Deze uitleg is bedoeld voor professionals in het onderwijs die zich willen verdiepen in de (wetenschappelijke) theorie achter werken aan welbevinden op school. Denk aan Gezonde School-adviseurs, schoolpsychologen en leden uit ondersteuningsteams.

Zelf aan de slag?
Wil je na het lezen van de theorie in de echte wereld aan de slag met welbevinden, samen met andere professionals in onderwijs, zorg of beleid? De kennis en praktische tools van Welbevinden op School helpen je snel op weg om vanuit een duurzame, gezamenlijke visie te werken aan welbevinden.

Kennispartner van Gezonde School
Welbevinden op School is kennispartner van Gezonde School. Gezonde School brengt de kennis van Welbevinden op School met de Gezonde School-aanpak in de praktijk. De aanpak helpt scholen om structureel bij te dragen aan een goede gezondheid van leerlingen, studenten en medewerkers. Scholen die werken met de aanpak kiezen zelf met welke gezondheidsthema’s ze aan de slag gaan – welbevinden is daar één van.

Meer informatie

Integraal werken aan welbevinden in het onderwijs
Een theoretische onderbouwing
Bekijk dit product

Dit bericht is 896 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail