Ingrijpende docu over ‘shocktherapie’ bij ernstige depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

electroconvulsive-therapy

Hoe is het om behandeld te worden met Electro Convulsie Therapie (in de volksmond soms bekend als shocktherapie)?

Wanneer en op welke manier wordt deze vorm van therapie ingezet? Documentairemaker Saskia Gubbels wilde antwoord krijgen op deze vragen en maakte met financiële steun van o.a. Fonds Psychische Gezondheid de documentaire 0,8 Ampère Geluk. Deze documentaire wordt op 2 februari om 20:25 uur uitgezonden bij de NCRV op NPO2. Iedereen die zijn/haar verhaal kwijt wil of hulp nodig heeft kan na de uitzending bellen met de hulpverleners van Korrelatie via 0900-1450.

In de documentaire 0,8 Ampère Geluk wordt een aantal mensen geportretteerd terwijl zij voor hun depressie behandeld worden met Electro Convulsie Therapie (ECT). Dit is een behandeling waarbij iemand een korte elektrische stroom door het brein krijgt met behulp van plakkers op het hoofd. Dit gebeurt onder narcose.

Weinig toegepast, wel effectief

Baer Jonkers, psycholoog verbonden aan Korrelatie en Fonds Psychische Gezondheid: “ECT wordt in Nederland relatief weinig toegepast. Toch is het een werkzame en veilige behandeling voor (ernstige) depressies, vooral als andere behandelingen niet werken. Voordat ECT wordt overwogen, zullen behandelaars bijna altijd eerst andere behandelmethoden tegen depressie proberen, zoals medicijnen en/of gedragstherapie. Als dit werkt heeft dat de voorkeur boven ECT. Het kan echter zijn dat medicijnen onvoldoende effect of teveel bijwerkingen hebben. In dergelijke gevallen kan in overleg met de persoon en diens naasten ECT toegepast worden, vaak met goed resultaat. Van tevoren worden de voor- en nadelen uitvoerig met elkaar besproken.”

Bijzonder ingrijpend

Omdat de documentaire als bijzonder ingrijpend kan worden ervaren besloten de NCRV en Korrelatie de handen ineen te slaan en mensen de gelegenheid te bieden na de documentaire telefonisch contact te zoeken met Korrelatie. Hulpverleners van Korrelatie zitten klaar om hulpvragen van mensen te beantwoorden en samen met hen te kijken wat zij nodig hebben om verder te kunnen. Bellen kan met 0900-1450 (€ 0,15 p/m). www.korrelatie.nl

Expertisecentrum
Rijnstate is een expertisecentrum voor de behandeling met ECT. Dit houdt in dat Rijnstate landelijk bekend staat bij andere ziekenhuizen als hét centrum of één van de weinige centra dat de meeste kennis heeft op dit gebied. Andere ziekenhuizen verwijzen hun patiënten voor deze behandeling door naar Rijnstate. In Rijnstate worden jaarlijks 60 tot 80 nieuwe patiënten behandeld met ECT. Daarnaast zijn er jaarlijks ongeveer 30 patiënten blijvend onder behandeling met een zogenaamde onderhouds-ECT. Rijnstate is hiermee in Nederland een van de 3 grootste behandelcentra op dit gebied.

Lees hier het artikel over de documentaire en de ECT-behandeling op de website van Rijnstate

Bron: fondspsychischegezondheid.nl / rijnstate.nl 

Dit bericht is 94817 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail