14 januari 2016 – Ongeveer 30% van de arts-assistenten heeft last van depressieve symptomen, zo blijkt uit een systematische review en meta-analyse die werd ondernomen door Douglas Mata van de Harvard Medical School en collega’s (JAMA. 2015;314:2373).
Binnen een jaar na de start van de opleiding stijgt het aantal arts-assistenten met depressieve klachten met 16% ,zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De onderzoekers vonden 54 studies naar depressie onder ‘resident physicians’ die van een gevalideerde vragenlijst gebruikmaakten. De meeste waren uitgevoerd in Noord-Amerika, slechts een enkele in een Europees land. Afhankelijk van het meetinstrument varieerde de prevalentie van depressie onder 17.560 artsen tijdens hun opleiding van 21-43%. Het risico op depressie voor arts-assistenten is sinds 1963 met ongeveer 0,5% per kalenderjaar gegroeid.
‘Los van de gevolgen voor het individu, is depressie onder arts-assistenten in verband gebracht met mindere kwaliteit van zorg en verhoging van de kans op fouten’, aldus de onderzoekers. ‘Deze bevindingen leggen een belangrijk probleem bloot bij de medische opleiding.’
Bron: ntvg.nl
Dit bericht is 3582 keer gelezen.