Individuele sporters hebben meer kans op depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

15 december 2016 – Een onderzoek van Duitse sportpsychologen heeft aangetoond dat individuele atleten meer risico lopen op een depressie dan zij die aan teamsport doen. Dat geldt voor zowel jonge als oudere atleten.

De studie werd uitgevoerd door de Technische Universiteit van München en heeft ontdekt dat mannen en vrouwen die individuele sporten beoefenen, hoger scoren op factoren die wijzen op depressie.

In totaal 128 jonge voetbal- en hockeyspelers werden bevraagd naar factoren als schuld, zelfmoordneigingen en droevigheid. Ook 71 atleten die aan individuele sporten doen als zwemmen, badminton en schaatsen kregen de vragenlijst voorgeschoteld. De studie werd herhaald bij oudere sporters, wat dezelfde resultaten opleverde.

Professor Jürgen Beckmann geeft uitleg bij de studie: “Individuele atleten leggen de schuld na verlies veel vaker bij zichzelf. In een team is er spreiding van de verantwoordelijkheid.” Winst en verlies wordt bij eenzaten meer persoonlijk opgevat, wat op termijn tot depressie leidt.

Bron: metrotime.be

Dit bericht is 3527 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail