Hoge boetes voor online pesten en belediging in Australië

Facebooktwitterlinkedinmail

24 december 2020 – In Australië is een vergaand wetsvoorstel ingediend om online pesten, beledigen en bedreigen te kunnen aanpakken.  Als iemand schuldig wordt bevonden, kan een boete tot 68.300 euro opgelegd krijgen en moet de dader het slachtoffer excuses aanbieden.

Als het Australische parlement ermee instemt, kan een toezichthouder voor online veiligheid platforms als Twitter en Facebook verplichten om grove en beledigende posts binnen 24 uur offline te halen. Als de bedrijven dit niet doen, riskeren ze een boete van ruim driehonderdduizend euro.  De toezichthouder krijgt ook de bevoegdheid om de eigenaren te ontmaskeren van anonieme accounts waarop dit soort uitingen verschijnen of van accounts die illegale content bevatten.

Vrijheid van meningsuiting
“Net zoals er offline bij een klein deel van het intermenselijk contact wel eens wat misgaat, zijn er online ook risico’s”, zei Fletcher in The Canberra Times. Hij wees erop dat online pesten zulke ernstige vormen kan aannemen dat slachtoffers in het uiterste geval tot zelfdoding kunnen overgaan. Volgens Fletcher houdt de wet voldoende rekening met de vrijheid van meningsuiting.

Bron: nos.nl

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

 

Dit bericht is 1429 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail