Hoe weet je of je kind autistisch is?

Facebooktwitterlinkedinmail

2play autisme

Opvallende nieuwe cijfers van het CBS: jongens zijn ruim twee keer zo vaak autistisch als meisjes. Hoe kan hier zo’n groot verschil in zitten? En hoe weet je of je kind autistisch is?

“Hij heeft wel wat autistische trekjes hoor.” Je hoort ouders dit vaak genoeg zeggen als een kind wat eenkennig is of moeilijk met veranderingen om kan gaan. Maar hoeveel kinderen zijn er nou echt autistisch?

Behoorlijk veel volgens de laatste cijfers van het CBS:

  • Drie procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd heeft autisme of een daaraan verwante stoornis. Dat zijn zo’n 43.000 kinderen.
  • De grootste groep is in de leeftijd 10-12 jaar.
  • Zeven procent van de jongens in die leeftijd heeft autisme tegenover 3,5 procent van de meisjes in die leeftijd. Dat zijn bijna twee keer zoveel jongens als meisjes.
  • Jongens worden ook ruim vier keer zo vaak behandeld als meisjes vanwege hun autisme of een daaraan verwante stoornis.

Subtieler
Er is nog geen sluitende verklaring waarom jongens vaker gediagnostiseerd worden met autisme, zegt psycholoog Baer Jonkers van Fonds Psychologische Gezondheid. Wel heeft hij vermoedens: “Misschien komt het doordat het zich bij meisjes op jonge leeftijd wat subtieler uit dan bij jongens. Of dat jongens bepaald gedrag vertonen wat sneller doet vermoeden dat er iets aan de hand is.”

Genetisch
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft ook geen sluitende antwoord waarom zoveel meer jongens autistisch zijn. “Er is geen reden bekend. Wel is bekend dat autisme erfelijk is en dat zou een genetische component kunnen verklaren”, zegt Daniëlle Krijger van NVA.

Ook recent wetenschappelijk Amerikaans onderzoek wijst richting genetische factoren. De hersenen van jongens zouden mogelijk minder bestand zijn tegen genafwijkingen die de kans op autisme vergroten.

Herkennen
Autisme is niet te genezen, maar herkenning en erkenning is belangrijk om er zo goed mogelijk mee om te leren gaan. Dit gold ook voor de elfjarige Ryan van Ginkel, die sinds kort weet dat hij autistisch is.

Moeder Karana van der Sman: “Ryan is verbaal altijd heel sterk geweest. Maar ik merkte op school dat hij toch een beetje achter bleef. Ik heb hem toen laten testen op dyslexie. Dat bleek hij toen te hebben. Ook zagen we toen hij met betrekking tot spraak tegen het hoogbegaafde aan zit. Er zit bij Ryan ook een groot verschil tussen zijn hoe hij dingen verbaal verwoord en hoe hij taken, zoals het bouwen van een blokkentoren, uitvoert. Toen heb ik hem verder laten onderzoeken. Uiteindelijk bleek hij PDD-NOS en kenmerken van Asperger te hebben.”

Ryan was erg opgelucht met zijn diagnose. “Eindelijk weet ik waarom ik zo anders was dan anderen.” Hij krijgt nu hulp.

Test

  • Heb je vermoedens dat jouw kind autistisch is? Via deze test krijg je advies of verder onderzoek verstandig is. Het is een test gericht op kinderen tot en met zes jaar.
  • Op de site van de Nederlandse Vereniging voor Autisme kun je alles lezen over autisme en vormen van begeleiding en behandeling.
  • Ook op de site Fonds Psychologische Gezondheid kun je terecht voor vragen over autisme.

Bron en reportage : rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 58516 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail