7 online hulpbronnen bij somberheid en depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie

Depressie heeft fysieke en emotionele effecten. Het kan ertoe leiden dat je steeds minder gaat den wat je eigenlijk leuk vindt. Je gaat je terugtrekken. In Nederland kampen meer dan een half miljoen mensen met een depressieve stoornis volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid. Het meest komt het voor bij mensen tussen de 25 en 45 jaar, en anderhalf keer zo veel bij vrouwen als bij mannen.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het goed om ook milde klachten van somberheid serieus te nemen. Je kunt er zelf met (online) therapie vaak al veel aan doen. Overleg met je huisarts of een online programma geschikt voor je is of dat er wellicht meer nodig is.

Zelfhulpwijzer – Zit je niet lekker in je vel, maar aarzel je nog om naar je huisarts te gaan of online een programma te volgen? Dan kun je eerst online een test doen om te bepalen hoe ernstig je klachten zijn met Zelfhulpwijzer.nl van het Trimbos Instituut.

Kleurjeleven.nl – Blijkt uit de test dat je geholpen zou zijn met een behandelprogramma, dan kun je (samen met je huisarts, want je hebt een verwijzing nodig) kiezen voor Kleurjeleven.nl, een online cursus om zelfstandig je somberheid aan te pakken. De cursus bestaat uit 8 lessen van 30 minuten en 1 opfrisles. Je volgt 1 les per week in je eigen tempo en op een voor jou geschikt moment. De lessen bestaan uit schriftelijke en gesproken informatie, korte films, animaties en opdrachten. Tijdens de lessen krijgt je instructie over het werken met de cursus. Deze cursus is ook ontwikkeld door het Trimbos Instituut en is bewezen effectief. En het mooie is: de cursus wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. Wil je hem anoniem doen, dan kost het € 150,00.

Gripopjedip.nl – is gezamenlijk project van GGz-aanbieders De Jutters, Indigo, Dimence en het Trimbos Instituut. De website is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die last hebben van somberheid én voor de mensen uit hun omgeving. Alle informatie van Gripopjedip.nl is gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Grip op je dip helpt je anoniem en gratis weer greep te krijgen op jezelf, op je gevoel en op de dingen die om je heen gebeuren. De website biedt onder andere tips, mail met deskundigen en een online chatcursus.

Psyfit.nl is een ook een online cursus van het Trimbos Instituut die je helpt bij het verbeteren van je mentale fitheid door oefeningen, tests en tips. De cursus van Psyfit.nl bestaat uit 6 modules met bijbehorende opdrachten. Je volgt een module gedurende 4 weken. De cursus leert je hoe je gelukkiger en meer ontspannen in het leven kunt staan. De cursus is gebaseerd op uitgangspunten uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Voor deelname aan Psyfit.nl wordt een vergoeding van €29,95 gevraagd. Je hebt na aanmelding een jaar onbeperkt toegang.

Diabetergestemd.nl – Speciaal voor mensen met Diabetes is de online cursus Diabetergestemd.nl, een online zelfhulpcursus van het Trimbos Instituut voor volwassenen met diabetes (type 1 en 2) om zelfstandig somberheid te verminderen. De cursus bestaat uit 8 lessen van 30 minuten. Je volgt 1 les per week in jouw eigen tempo en op een voor jouw geschikt moment. De lessen bestaan uit schriftelijke en gesproken informatie, korte films, animaties en worden afgesloten met huiswerkopdrachten. De afgeronde opdrachten kunt u verzenden aan een psycholoog die hier een reactie op geeft. Bewezen effectief en vergoed door veel zorgverzekeraars. De wettelijke eigen bijdrage voor internettherapie is € 50.00. Wil je hem anoniem doen, dan kost het € 324,00.

Therappi Stemming – Depressieve gevoelens hangen samen met negatief denken. Via Therappi Stemming (iOs | Gratis) van MoleMann Mental Health leer je meer over depressieve klachten. Je leert negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen en er reële gedachten voor in de plaats te stellen. Met de Dagelijkse en Wekelijkse Stemmingsmeter houd je bij hoe je je voelt. Je krijgt zo een goed beeld van hoe het met je gaat. Je kunt de resultaten van je stemmingsmeter delen met iemand uit je omgeving. Steun vragen en krijgen werkt namelijk goed in de aanpak van depressieve klachten. De app werkt volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie: een bewezen effectieve aanpak bij depressies.

MoodGym – is een interactief zelfhulpprogramma dat helpt bij angst, paniek en depressie. Al 600.000 mensen maakten gebruik van dit Australische webprogramma dat gratis wordt aangeboden door Molemann Mental Health. Het is bedoeld om depressie, angsten en paniekaanvallen te helpen voorkomen. Australisch wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat aanzienlijke vermindering van depressie- en angstsymptomen optreedt na het volgen van twee of meer modules van MoodGYM. Na twaalf maanden zijn deze voordelen nog steeds merkbaar. Het webbased programma is ontwikkeld voor jongeren met angstklachten of depressies, maar is ook geschikt voor oudere doelgroepen. Het bestaat uit vijf online modules met oefeningen, gebaseerd op de principes van cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke therapie. De oefeningen leggen een relatie tussen gedachten en emoties en de invloed van sociale steun. Het webbased programma biedt ook meditatietechnieken en oefeningen om te leren omgaan met stress.

Wil je meer weten over depressie of zoek je lotgenoten, dan kun je contact opnemen met de Landelijke Depressie Vereniging.

Selectiemethode
Ik heb digitale zorgtoepassingen geselecteerd op Nederlandstaligheid, bewezen effectiviteit en betrouwbaarheid van de aanbieder.

Harriët Messing

Bron: digitalezorggids.nl 

 

Dit bericht is 45087 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail