Gratis e-learning Vluchtelingen met psychische klachten en middelengebruik

Facebooktwitterlinkedinmail

31 juli 2023 – Werk je met vluchtelingen of statushouders? Graag brengen we je op de hoogte van de nieuwe e-learning “Vluchtelingen met psychische klachten en middelengebruik”. 

Mogelijk herken je het. Je hebt het idee dat het niet goed gaat met iemand. Je vermoedt dat iemand middelen gebruikt, zoals alcohol. Of je vindt dat iemand somber of angstig reageert. Je weet alleen niet zo goed wat je kunt doen.  Of misschien heb je hier nog niet mee te maken gehad, maar wil je wel graag voorbereid zijn wanneer iemand met dergelijke problemen kampt. Dan is deze e-learning voor jou! 

In deze e-learning leer je om middelengebruik of psychische klachten bij vluchtelingen tijdig te herkennen, hoe je hier een gesprek over kunt voeren en naar wie je kunt doorverwijzen. Zo kan op tijd de juiste hulp worden geboden. Dit voorkomt verergering of het ontstaan van andere problemen. 

Je vindt de e-learning hierDe e-learning duurt ongeveer 1,5 uur en is gratis te volgen.  

Hier lees je hoe je toegang krijgt tot de leeromgeving om deze gratis e-learning te kunnen volgen. Heb je collega’s in je team of in je netwerk die mogelijk ook interesse hebben in deze e-learning? Voel je vrij om de link naar de e-learning naar hen door te sturen. De e-learning is ontwikkeld door Jellinek Preventie en Sinai Centrum vanuit ZonMw financiering. 

Voorlichtingsmaterialen
Jellinek Preventie heeft in samenwerking met Sinai Centrum online voorlichtingsmaterialen voor statushouders ontwikkeld. Dit betreft een animatievideo en een online spel.
 
Voorlichtingsvideo
Wil je meer weten over psychische klachten en middelengebruik en hoe je daar goed mee om kunt gaan? Bekijk de animatievideo over dit onderwerp. De video is beschikbaar (met ondertiteling) in de talen: 
Alle video’s kunnen gevonden worden op deze pagina.
Online psycho-educatie spel
Ook vindt u hier een interactief spel dat met de doelgroep gespeeld kan worden. Ook dit spel gaat over psychische klachten en middelengebruik en werkt als een mooie gespreksopener bij de doelgroep. Het is gericht op het vergroten van kennis, risicoperceptie en vaardigheden om beginnende klachten te verminderen.
Dit spel is beschikbaar in de talen Arabisch, Dari, Tigrinya en kan individueel, in duo’s of in een groep gespeeld worden. Het is ook te vinden op onze Anderstaligen pagina.

Bovenstaande materialen zijn tot stand gekomen met financiering van ZonMW als onderdeel van het programma ‘Zorg voor vluchtelingen’. 

Bron: persbericht

Dit bericht is 1160 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail