Hoe psychedelica worden gebruikt in de Geestelijke Gezondheidszorg

Facebooktwitterlinkedinmail

25 april 2022 – Steun uit onverwachte hoek voor de geestelijke gezondheidszorg. Wereldwijd worden werkzame stoffen uit psychedelische drugs ingezet bij de behandeling van angsten, trauma’s en psychische aandoeningen. De Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit doet er al jarenlang onderzoek naar en de bevindingen zijn veelbelovend.

Behandeling met psychedelische drugs wordt ook wel psychedelic therapy genoemd. Bij deze therapie worden werkzame stoffen uit drugs ingezet als medicijn tegen een breed scala aan psychische aandoeningen en verslavingen. Na behandeling kan de patiënt nog een zeer lange tijd positieve effecten ervaren van de psychedelische middelen. Vele malen langer dan dat de middelen zelf werken op het menselijk lichaam. 

Johns Hopkins University 

Over de hele wereld buigen onderzoekers zich over de vraag of die psychedelic therapy vaker ingezet kan worden in de geestelijke en mentale gezondheidszorg. De Johns Hopkins University is een voorloper op dit gebied. Sinds het begin van deze eeuw publiceerden zij al meer dan 65 wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. Een aantal van de belangrijkste bevindingen:

  • Uit de eerste paar onderzoeken uit 2006 en 2008 is gebleken dat psychedelic therapy langdurige positieve effecten heeft op patiënten. Zo’n 67% van de behandelden gaf aan dat de ervaring met de werkzame stof psilocybine één van de meest betekenisvolle uit hun leven is geweest. Eén enkele sessie kan leiden tot een verbeterde houding en stemming voor maar liefst 14 maanden na de sessie. Een groot aandeel van 64% gaf aan positiever in het leven te staan.
  • Psychedelic therapie is effectief tegen angsten en depressies. Zo werd psilocybine uit magic truffels gebruikt bij de palliatieve zorg van kankerpatiënten. Het bleek zeer effectief. Patiënten ervaren minder depressies en angst voor het overlijden na één enkele behandeling.
  • In 2012 en 2015 werden psychologische onderzoeken verricht onder allerlei verschillende type respondenten. Daaruit bleek dat wanneer mensen tijdens een psychedelische behandeling een spirituele ervaring hadden, dit het leven van de patiënt in positieve zin zou veranderen. Dit geldt niet alleen voor zieke patiënten die angstig zijn, maar ook voor verslaafden en mensen die kampen met psychische problemen. 
  • De werking van psychedelica blijkt zeer effectief tegen verslavingen. Na het gebruik van psychedelische middelen nam bij verslaafden het gebruik van andere drugs af. Denk hierbij aan het gebruik van opioïden, wiet en hasj. Dit onderzoek werd gedaan onder 444 respondenten, waarvan 69% aangaf minder stimulerende drugs te gebruiken na de eerste behandeling.
  • Uit één van de laatste onderzoeken (2020) bleek dat de hersenplasticiteit toeneemt na het gecontroleerd gebruiken van psychedelische drugs. Er werd gekeken naar de hersenfunctie van de gebruikers. Wat opviel was dat het gebruik emoties zou stimuleren en de onderlinge verbinden binnen de hersenen zou verbeteren. Dat kan leiden tot het beter functioneren van de hersenen.

De meeste behandelingen met psychedelische drugs werden voornamelijk gedaan voor wetenschappelijk onderzoek. Toch zijn er in de praktijk ook al behandelingen uitgevoerd. Namelijk in Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wordt psychedelic therapy nog niet vaak ingezet. Er wordt wel onderzoek naar gedaan. Er bestaan ook heuse Nederlandse instellingen die psychedelische therapie aanbieden. 

Van psilocybine tot mescaline

Er worden een groot aantal soorten psychedelische drugs gebruikt bij die zogenoemde psychedelic therapy. De meest voorkomende zijn de in de Nederlandse smartshop legaal verkrijgbare magic truffels. Die bevatten net als paddo’s de werkzame stof psilocybine. Andere middelen die worden gebruikt zijn mescaline houdende cactussen, DMT uit planten uit de Amazone, het chemische LSD en MDMA. Laatstgenoemde is geen traditionele psychedelica, maar blijkt wel waardevol in soortgelijke behandelingen.

De term psychedelische drugs heeft voor veel mensen een negatieve lading. Dat terwijl de meeste middelen legaal verkocht worden in de Nederlandse smartshop. In de meeste andere landen zijn de middelen illegaal, al is het medische gebruik steeds vaker toegestaan. In 2020 besloot de Canadese minister van Volksgezondheid Patty Hajdu bijvoorbeeld dat psychedelische paddenstoelen en magic truffels door professionals gebruikt mogen worden bij dit soort behandelingen. Laat Canada nu net het land zijn waar de ontwikkelingen op het gebied van psychedelic therapy het snelst gaan. 

Gecontroleerde sessies

Alhoewel je deze psychedelische middelen gewoon in de Nederlandse smartshop kunt kopen, is het niet de bedoeling dat patiënten zelf gaan dokteren. Alle onderzoeken van onder andere de Johns Hopkins University en de behandelingen die zijn uitgevoerd, vonden gecontroleerd plaats. Dat wil zeggen dat er altijd een getrainde professional aanwezig was die de behandeling in goede banen leidde. Psychedelische middelen kunnen, wanneer ze niet op de juiste manier gebruikt worden, ook voor extra schade zorgen. Een onprettige ervaring kan bijvoorbeeld zorgen voor meer angst en daarmee aandoeningen verergeren. Denk je zelf baat te hebben bij psychedelic therapy? Ga dan niet zelf aan de haal met magic truffels of andere middelen uit de smartshop, maar raadpleeg een professional. Zoals je huisarts.

Bronnen

  • https://hopkinspsychedelic.org/ (op de website van Johns Hopkins kun je alle onderzoeken vinden die in het artikel genoemd worden).
  • https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs/paddos-truffels-psilocybine/verslaving 
  • https://www.jellinek.nl/familie-en-omgeving/naasten/drugsinfo-voor-naasten/paddos 

Dit bericht is 12426 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail