Verwijzingen naar ggz op 85 % van het aantal voor de corona-crisis

Facebooktwitterlinkedinmail

4  juni 2020 – Voor het eerst sinds de corona-uitbraak zijn vorige week door huisartsen weer meer dan 100 duizend verwijzingen gedaan voor patiënten naar een ziekenhuis of kliniek. Daarmee ligt het aantal verwijzingen voor reguliere ziekenhuiszorg op 80% van voor de corona-uitbraak. De verwijsdata naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz) duiden eveneens op een stevig herstel tot ongeveer 85% van het verwachte aantal verwijzingen.

De NZa geeft in haar wekelijkse rapport een overzicht van de zorg die door de corona-uitbraak is uitgesteld. Zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en andere betrokkenen kunnen die gegevens gebruiken om de zorg gefaseerd weer op te schalen.

Totaal aantal verwijzingen
Op basis van de data van ZorgDomein schat de NZa dat huisartsen als gevolg van de coronacrisis inmiddels ruim 743 duizend minder verwijzingen naar het ziekenhuis hebben gedaan dan verwacht en 54 duizend minder naar de ggz. Deze getallen zijn exclusief de verwijzingen die al eerder zijn uitgegeven, maar waarvoor de zorg door de crisis mogelijk is uitgesteld. De toename van het aantal verwijzingen geldt voor alle ROAZ regio’s, provincies en specialismes.

Spoedverwijzingen medisch-specialistische zorg
Spoedverwijzingen naar specialismen in ziekenhuizen en klinieken die lang achterliepen (onder andere orthopedie en dermatologie) zijn weer bijgetrokken. Bij dermatologie is mogelijk zelfs sprake van compensatie, omdat meer patiënten verwezen worden dan verwacht op basis van de data van 2018, 2019 en de eerste weken van 2020.

Vervolg
De NZa ziet dat de verwijzingen in zowel de ggz als de medisch-specialistische zorg weer op een normaler niveau komen. Zij zullen de rapportage voor de ziekenhuiszorg pas weer uitvoeren als ze ook nieuwe informatie hebben over het aantal behandelingen (de productiedata). De NZa verwach in de derde week van juni een nieuwe rapportage uit te brengen. De volgende rapportage voor de ggz zal de NZa naar verwachting volgende week uitbrengen.

Bron: nza.nl

Dit bericht is 2432 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail