#hetraaktmijook campagne vraagt aandacht voor stigma psychische aandoening

Facebooktwitterlinkedinmail

#hetraaktmijook

26 januari 2016 – #hetraaktmijook heeft als doel om de stilte en het stigma rondom psychische problemen te doorbreken, zodat wij open en integer met elkaar over psychische aandoeningen kunnen praten.

“Met #hetraaktmijook maak je het statement dat we allemaal geraakt worden of ooit geraakt zullen worden door psychische problemen: van onszelf, onze familie, vrienden, collega’s of mensen die we toevallig ontmoeten. Psychische aandoeningen hebben geen vooroordelen over wie ze zullen raken, laten we dus ook zelf geen vooroordelen hebben over psychische aandoeningen.”

Waarom de #hetraaktmijook campagne?

Schaamte voor psychische aandoeningen zoals depressie, angst- en gedragsproblemen zoals verslaving en post-traumatische problemen, is nog altijd wijdverbreid. Terwijl velen via Facebook en andere sociale media anderen op de hoogte houden van hun lichamelijke ziektes en problemen, of dat nu een gebroken been is of een gevecht tegen kanker, is laten weten met welke psychische problemen je worstelt nog steeds een groot taboe.

Dat taboe is schadelijk, isoleert ons van elkaar en staat aandacht en zorgzame betrokkenheid en herstel in de weg. Ons met elkaar verbinden waar het psychische problemen betreft, is troostend en heilzaam.

Door mee te doen met #hetraaktmijook help je anderen en help je jezelf, steken we elkaar over en weer een hart onder de riem. Helpen we elkaar het stigma dat nog altijd rust op psychische aandoeningen op te heffen, te corrigeren: “to connect is to correct.”

Deze campagne is afgeleid van de op social media populaire campagne #ItAffectsMe die de 28-jarige Britse activiste Laura Darrall lanceerde om het taboe rond psychische aandoeningen te doorbreken.

Bron: diekstra.nl 

 

Dit bericht is 2455 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail