Depressiecijfers: 5 of 8 procent van de bevolking?

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie

26 januari 2016 – Het CBS rapporteerde dat 8 procent van de Nederlandse bevolking het afgelopen jaar een depressie had. Uit het bevolkingsonderzoek NEMESIS-2 komt het cijfer van 5.2% procent naar voren. Hoe zijn deze verschillen te verklaren? Lees de  toelichting van het Trimbos instituut.

Vanochtend verstuurde het CBS een persbericht met als kop dat in 2014 meer dan 1 miljoen Nederlanders last had van een depressie. Oftewel: 8 procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder. Vanuit het representatieve bevolkingsonderzoek NEMESIS-2 communiceerde het Trimbos-instituut het percentage van 5,2 procent van de volwassen bevolking die het afgelopen jaar te maken had met een depressie.

Hoe zijn die verschillen te verklaren?

  • Het cijfer van het CBS is gebaseerd op één vraag uit de Gezondheidsenquête, namelijk: “Wilt u van de volgende langdurige ziekten en aandoeningen aangeven of u die heeft of in de afgelopen 12 maanden heeft gehad?” Waarna een lijst met aandoeningen volgt waaronder “depressie”. Er is niet gevraagd of zij door een arts zijn gediagnosticeerd. Het gaat dus om zelfrapportage. Dat is vaak hoger dan een klinische diagnose.
  • In het NEMESIS-bevolkingsonderzoek wordt gebruikt gemaakt van een klinisch instrument, de CIDI 3.0, dat ontwikkeld is door de WHO, in meer dan 30 landen wordt toegepast, en alle criteria van een depressieve stoornis uitgebreid nagaat.Uitgangspunt hierbij is dat een depressie pas adequaat kan worden vastgesteld met een klinisch instrument  waarin de criteria van de DSM worden toegepast. Als dat wordt gedaan, zoals in de studie NEMESIS-2, dan heeft 5,2 procent van alle volwassen Nederlanders van 18 tot en met 64 jaar in de afgelopen 12 maanden een depressieve stoornis gehad. Voor mannen is was dat 4,1% en voor vrouwen 6,3%.
  • Tenslotte is er sprake van verschil in de gehanteerde leeftijdscategorie. CBS gaat uit vanaf 12 jaar. NEMESIS vanaf 18 jaar t/m 64 jaar. Er zijn geen betrouwbare prevalentiecijfers van een depressieve stoornis bij jongeren en ouderen in de Nederlandse bevolking. Het verschil in percentages (5 of 8 procent van de bevolking) zou door dit leeftijdsverschil kunnen komen, maar veel waarschijnlijker doordat het CBS geen diagnosen heeft vastgesteld en dat binnen NEMESIS-2 wel is gedaan.

Lees meer over de Nemesis-2 studie

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 3186 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail