Headspace-centrum voor jongeren met psychische problemen in Maastricht

Facebooktwitterlinkedinmail

9 oktober 2017 – Maastricht krijgt het eerste HEADSPACE-centrum van Nederland. Het centrum, dat de naam @Ease (spreek uit: at ease) meekrijgt, opent binnenkort zijn deuren in hartje stad.

@Ease wordt een laagdrempelige voorziening voor jongeren met (psychische) problemen. Ze kunnen er – zonder verwijzing van een arts – gewoon naar binnen lopen met hun klachten, problemen of dringende vragen. Dat kan gaan over omgaan met geld, relaties, seksualiteit, eenzaamheid, ruzies met de ouders, maar ook over psychische problemen die dieper zitten.

Het centrum is bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar. De kinderen, adolescenten en jongvolwassenen vinden in het centrum – anoniem en zonder kosten – een luisterend oor bij vrijwilligers, doorgaans ervaringsdeskundigen en studenten psychologie. De vrijwilligers van @Ease gaan het gesprek aan met de jongeren. Ze worden getraind in het herkennen van signalen die wijzen op eventuele ernstige psychische problematiek. In het centrum is altijd één professional aanwezig, die acuut eerste vragen kan beantwoorden. Indien nodig zorgt @Ease voor een doorverwijzing naar een hulpverlener in de reguliere (geestelijke) gezondheidszorg.

Laagdrempelige voorziening voor jongeren met (psychische) problemen

Tussen wal en schip
Een van de doelstellingen van het concept HEADSPACE is om problemen sneller te herkennen en proberen op te lossen. Maar al te vaak vallen jongeren met psychische problemen tussen wal en schip, en krijgen ze niet – of te laat – de benodigde hulp.Want ook bij psychische problemen geldt: voorkomen is beter dan genezen. @Ease is een initiatief van prof. dr. Thérèse van Amelsvoort, hoogleraar transitiepsychiatrie aan het Maastricht UMC+ en van dr. Rianne Klaassen, projectleider van @Ease Nederland. Bedoeling is dat er behalve in Maastricht ook in Amsterdam een HEADSPACE-centrum wordt gestart. Het centrum in Maastricht wordt gedragen door diverse samenwerkingspartners, zoals Mondriaan, Virenze (instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg), de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+. Zij zetten arbeidsuren van professionals op diverse vakgebieden in om het project van de grond te krijgen. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft een startsubsidie verleend, en ook de gemeente Maastricht ondersteunt het initiatief.

Onderzoek
In Australië is veel ervaring opgedaan met HEADSPACE. De ongeveer honderd centra die er zijn, melden na ruim tien jaar goede resultaten. Het concept is inmiddels overgenomen in Denemarken, België, Israël en Ierland. Toch willen de initiatiefnemers wetenschappelijk onderzoeken of HEADSPACE ook in Nederland de gewenste resultaten oplevert. Daarbij willen de onderzoekers in ieder geval de volgende vragen kunnen beantwoorden: heeft de aanpak een gunstig effect op de problemen waarmee de jongeren kampen, waardoor zij beter gaan functioneren? Vallen er minder jongeren tussen wal en schip? En tot slot: zijn de jongeren tevreden met de hulp die ze bij @Ease krijgen? Sophie Leijdesdorff (vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie) hoopt te zijner tijd op dit onderzoek te promoveren.

Bron: mumc.nl

Dit bericht is 4462 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail