15 augustus 2020 – Het risico op zelfdoding is bij vrouwen met autisme ruim 13 keer hoger dan bij andere vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van Annelies Spek, klinisch psycholoog bij het Autisme Expertisecentrum. 14 % van de vrouwen met autisme doet één of meer suïcidepogingen. Dit geldt voor 20 % van de vrouwen met autisme én ADHD. Pestervaringen in het verleden lijken een rol te spelen bij de suïcidewens. Goede pestprogramma’s op scholen en praktische ondersteuning in de thuissituatie zijn van groot belang om de kans op suïcide bij deze groep te verkleinen.
Vrouwen met autisme doen vaker suïcidepogingen (14 %) dan mannen met autisme (6%). Vrouwen krijgen ook gemiddeld later de diagnose autisme dan mannen. Hierdoor hebben zij vaak al een historie van werkproblemen, sociale problemen en uitsluiting. Ze proberen zich lang aan te passen, ook wel camoufleren en compenseren genoemd. Camouflagegedrag blijkt echter juist gerelateerd aan meer suïcidaliteit. Ook pestervaringen vergroten de kans op suïcidaliteit. Verder lijken grote veranderingen, zoals beginnen met werken of met een gezin, een risicofactor te zijn voor suïcidaliteit. Dit illustreert het belang van levensloopbegeleiding.
In de algemene bevolking helpt sociale steun om suïcidaliteit te verminderen. Dit lijkt bij mensen met autisme niet het geval. Voor hen is praten over gevoelens vaak juist belastend en een confrontatie met hun onvermogen. Onderzoek laat zien dat praktische hulp, bijvoorbeeld in het huishouden of bij de opvoeding van de kinderen, belangrijker is.
Om suïcidaliteit bij mensen met autisme te voorkomen is het belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen, door vroegdiagnostiek en effectieve anti-pestprogramma’s op scholen. Levensloopbegeleiding is van cruciaal belang om voldoende ondersteuning te geven op de verschillende levensgebieden, bijvoorbeeld bij het vinden van passend werk. Tot slot is het van belang om niet te streven naar aanpassing aan de maatschappij. Acceptatie, oog hebben voor positieve eigenschappen en helpen bij praktische problemen staan centraal.
Bron: persbericht
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).
TIP: Kom naar het Suicidepreventiecongres op 10 september. Alles wat je tijdens het congres ‘Suïcidepreventie: van goedbedoelend naar professioneel’ leert en ervaart draagt bij aan dat doel. Bekijk de video
Dit bericht is 7365 keer gelezen.