GGZ Nederland – Het beeld dat nu gecreëerd wordt over verwarde mensen is zeer stigmatiserend

Facebooktwitterlinkedinmail

28 december 2017 – GGZ Nederland bevestigt dat het aantal meldingen over mensen met verward gedrag stijgt, maar zegt dat de cijfers lastig te duiden zijn. Zo kunnen er meerdere meldingen over een persoon zijn en wordt vaak niet aangegeven om wat voor incidenten en psychische problemen het gaat.

Het beeld dat nu wordt gecreëerd over verwarde mensen is zeer stigmatiserend, vindt GGZ Nederland. “Het lijkt alsof alle mensen met verward gedrag psychiatrische problemen hebben en mensen met psychiatrische problemen allemaal geweldsincidenten veroorzaken. Een cijfermatige onderbouwing voor deze stigmatiserende uitspraak is er niet”, aldus Jacobine Geel in Radio EenVandaag (Klik op datum 22 december, Radio EenVandaag tussen 14-15u). GGZ Nederland wil in gesprek met de politie.

Meer psychologische hulpverleners in de wijk

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er meer psychologische hulpverleners komen in wijken. Agenten moeten volgens hem steeds vaker in actie komen voor zaken waarbij mensen met psychische problemen betrokken zijn. “Nu dreigt de wijkagent de nationale hulpverlener te worden.” De laatste vijf jaar nam het aantal overvallen, inbraken en diefstal af, maar waren er wel meer meldingen waarvoor acuut werd uitgerukt, blijkt uit cijfers van de politie. Vaak gaat het om problemen met verwarde personen. GGZ Nederland steunt de oproep van korpschef Erik Akerboom om in elke wijk een eigen psychologische hulpverlener te geven.

“Deskundige hulp in elke wijk kan preventief helpen. Daarvoor is niet per se meer geld nodig, de zorg moet vooral anders georganiseerd worden”, aldus Jacobine Geel, voorzitter GGZ Nederland op NPO Radio 1klik op datum 22 december, Radio 1 Journaal 6:00-9:30u, 08:00-09:00u).

Problemen in Rotterdam

Akerboom sluit zich aan bij de woorden van de Rotterdamse politiechef Frank Paauw, die eerder deze week zijn zorgen uitte over de toenemende overlast die verwarde mensen veroorzaken. “Er gaan in Rotterdam meer mensen dood door verwarde personen dan door terrorisme”, zei hij. Volgens Paauw leiden de problemen met mensen met psychische problemen tot een hoge werkdruk voor agenten. In Rotterdam zijn dit jaar tot nu toe ruim 8200 meldingen binnengekomen over verwarde mensen, vorig jaar waren dat er nog ruim 7000. Landelijk gezien ging het de afgelopen jaren om tienduizenden meldingen, schatte Akerboom.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 3146 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail